Zaposlenost v EU v prvem četrtletju višja, Nemčiji še vedno manjka četrt milijona delavcev

Stopnja zaposlenosti med ljudmi, starimi med 20 in 64 let, je bila v prvem letošnjem četrtletju v EU 74,5-odstotna, kar je 0,5 odstotne točke več kot v zadnjem četrtletju 2021, je sporočil evropski statistični urad Eurostat.

Stopnja zaposlenosti se je povečala v 24 državah EU, tudi v Sloveniji, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA). Najbolj se je povečala v Grčiji, Luksemburgu in Latviji. V Sloveniji se je stopnja zaposlenosti v tem obdobju povečala za 0,7 odstotne točke.

Pri Eurostatu beležijo tudi nasprotne trende; tako se je v treh državah članicah- v Litvi, na Danskem in na Malti– stopnja zaposlenosti znižala.

Podatki o trgu dela razkrivajo tudi, da je med zadnjim četrtletjem 2021 in prvim četrtletjem 2022 približno 3,6 milijona brezposelnih ljudi v EU našlo službo, kar je 25,2 odstotka vseh brezposelnih oseb v zadnjem lanskem četrtletju, še navaja STA.

Kvalificiranih delavcev primanjkuje predvsem v gradbeništvu.
Nemčija se še vedno spopada s pomanjkanjem kvalificirane delovne sile, ki grozi z gospodarskim zlomom: manjka kar 250.000 delavcev.

Po podatkih Združenja nemških obrtnikov (ZDH) je trenutno na nemških zavodih za zaposlovanje prostih 150.000 delovnih mest.

A glede na to, da nekatera podjetja delavcev ne iščejo prek agencij za zaposlovanje, ZDH ocenjuje, da je realna številka okoli 250.000 in da je pričakovati še večjo rast, piše Spiegel.

Inštitut za ekonomske raziskave v Kölnu je nedavno ugotovil, da kvalificiranih delavcev primanjkuje predvsem v gradbeništvu. Zato so nujno potrebni vodovodarji ter monterji ogrevanja in klimatizacije. Tudi gradbenih električarjev je premalo.

»Če ne bomo pravočasno sprejeli ustreznih ukrepov, obstaja tveganje ne le neuspeha energetskega prehoda, ampak tudi velikega gospodarskega nazadovanja in izgube blaginje,« je dejal Franz Xaver Peteranderl, predsednik bavarskih obrtnikov.

Pomanjkanje kvalificiranih delavcev bo ena dominantnih tem prihajajočega mednarodnega obrtnega sejma v Münchnu, ki se bo odprl prvič po letu 2019.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: