Zavod za zaposlovanje bo objavil podatke o številu brezposelnih v juniju; kateri poklici so najbolj iskani?

Zavod za zaposlovanje (ZRSZ) bo danes objavil podatke o številu registriranih brezposelnih v juniju, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Konec maja je bilo brezposelnih 55.854, s čimer je bila po aprilu dosežena nova najnižja raven po letu 1990. Glede na trende zadnjih mesecev bi se lahko število registriranih brezposelnih znižalo tudi junija.

Kot je aprila izpostavil generalni direktor zavoda Mitja Bobnar, ugodne številke pričakujejo tudi v prihodnje. Registrirana brezposelnost naj bi letos upadla tudi na 55.000, kar bi pomenilo doseženo naravno brezposelnost.

Pozitivni še naprej ostajajo zaposlitveni trendi. Po drugi strani pa se večajo neskladja na trgu dela in težave delodajalcev z iskanjem kadra.

Najbolj iskani so v Sloveniji trenutno razni trgovski poklici.
Najbolj iskani poklici (vsaj nominalno) niso sezonski

Pretekli teden je sicer portal MojeDelo.com razkril, da je trenutno najbolj iskan poklic prodajalca. Med 1. januarjem in 15. junijem so tako našteli 3018 novih oglasov za prodajalce, iz česar lahko sklepamo, da ne gre samo za sezonsko (z epidemijo pogojevano) delo.

Glede na njihovo statistiko povpraševanja delodajalcev sledijo proizvodni delavec, skladiščnik in komercialist, zmanjšalo pa se ni niti množično povpraševanje po delavcih v gostinsko-turističnem sektorju.

Kar se tiče le-tega, lahko srečo poskusite tudi na Hrvaškem; tamkajšnji mediji poročajo o vedno iskanem poklicu kuharja, plače pa med glavno turistično sezono dosežejo tudi 18 tisoč HRK, kar preračunano znese slabih 2500 EUR.

Statistično gledano oglasom za prodajalce sledijo tisti za proizvodne delavce (2263 oglasov) in skladiščnike (1318 oglasov), komercialiste (655 oglasov) ter svetovalce v prodaji (633 oglasov).

Delodajalci tako v lanskem kot v letošnjem prvem polletju iščejo tudi delavce na strojih (516 oglasov v prvi polovici 2022), nekaterih poklicev, ki so bili v lanskem obdobju med top 10 iskanimi (mesar, diplomirani inženir strojništva in elektrotehnik), pa letos ni med najpogostejšimi profili za zaposlitev.

V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta se je torej povpraševanje po prodajalcih podvojilo, prav tako je bilo enkrat več oglasov za skladiščnike, so še sporočili.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: