AP: Zakonodajalci EU plin in jedrsko energijo ovrednotili kot trajnostni energiji

Poslanci Evropske unije so v sredo glasovali za umestitev zemeljskega plina in jedrske energije na seznam trajnostnih dejavnosti, s čimer so podprli kontroverzen predlog EK, ki je povzročil ostre kritike okoljskih skupin.

Evropska komisija je namreč v začetku tega leta podala predlog kot del svojih načrtov za izgradnjo podnebju prijazne prihodnosti, s čimer je razdelila države članice in izzvala negodovanje okoljevarstvenikov, ki so njeno iniciativo opredelili kot krinko.

Predstavniki EU iz odborov za okolje in gospodarstvo so načrtu nasprotovali že prejšnji mesec; današnje glasovanje v Strasbourgu bi preprečilo uvrstitev jedrske energije in plina v t. i. taksonomijo. Vendar pa so evropski poslanci s 328 proti 278 glasovi priklonili lobijem. Še več; rezultat je bil razglašen v salvi aplavza.

Greenpeace je takoj sporočil, da bo Evropski komisiji predložil uradno zahtevo za notranjo revizijo in nato, če ugotovljeno ne bo preprečljivo in sprejemljivo, sprožil pravni postopek na Sodišču Evropske unije.

Evropski parlament, Strasbourg.
(Foto: Jonas Horsch on Pexels.com)
Gre za umazano politiko, ki omogoča nadaljevanje vojne

“Gre za umazano politiko in nezaslišan rezultat je, da plin in jedrsko energijo označujemo za zelene. Tako le še več denarja teče v bojno skrinjico (ruskega predsednika Vladimirja) Putina. Od tega trenutka naprej se bomo proti temu borili na sodiščih,” je dejala Ariadna Rodrigo, predstavnica Greenpeaca.

Poročevalec Evropskega parlamenta Bas Eickhout je rezultat obžaloval in ga označil kot “mračen dan za podnebje in energetski prehod (k trajnostnim energijam)”.

Taksonomija je sicer predvsem orodje za finančne vlagatelje pri odločanju o naložbah v ti. zelene dejavnosti. “Zeleno označevanje”, sistem Evropske komisije, ki predstavlja izvršilno vejo EU, namreč opredeljuje, kaj se šteje za naložbo v trajnostno energijo.

Pod določenimi pogoji bosta plin in jedrska energija zdaj del tega širokega spektra, kar bo zasebnim vlagateljem olajšalo vlaganje denarja v obe, še poroča Associated Press (AP).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: