Bitka za Slovjansk pred vrati, napeto tudi na severu in jugu Ukrajine

Bitka za Slovjansk bo verjetno naslednja ključna bitka v boju za Donbas, saj so se ruske sile mestu približale na 16 km, je danes sporočilo britansko ministrstvo za obrambo.

Po najnovejšem poročilu britanske obveščevalne službe se ruske sile iz vzhodne in zahodne skupine sil na omenjeni razdalji zadržujejo severno od Slovjanska, vendar pa osrednja in južna skupina sil prav tako predstavljata grožnjo mestu.

Jasno je, da so ruske enote- potem ko so prevzele nadzor nad zadnjima dvema mestoma v sosednjem Lugansku– v naletu in da prodirajo globlje v regijo Doneck, je danes potrdil regionalni guverner Luganska Serhij Hajdaj.

Dodal je, da so ruske čete v dolgi bitki za zavzetje Severodonecka in Lisičanska utrpele velike izgube, zdaj pa se osredotočajo na premik proti jugu. “Hudi spopadi potekajo na robu regije Lugansk. Vse sile ruske vojske in rezervne enote so bile preusmerjene v to smer.”

Povedal je še, da se v regijo Doneck pošilja velika količina opreme. “Seveda je za regijo Lugansk na vrhu njihovega seznama Doneck, vendar imajo velike izgube,” je izjavil za ukrajinsko televizijo.

Hajdajeve navedbe je sicer treba jemati z določeno dozo rezerve, saj si nasprotujejo. Ukrajinska administracija že nekaj časa izgubo ozemlja in kapitulacije mest označuje kot strateške umike. Če so bila mesta in območja ob zavzetju prazna, se lahko upravičeno vprašamo, kdo je (pro)ruskim enotam prizadejal izgube.
Guverner vzhodne regije Doneck je pozval k evakuaciji 350.000 civilistov

Do poziva prihaja le dan po razglasitvi zmage ob zavzetju sosednje vzhodne province Lugansk s strani ruskega predsednika Vladimira Putina. Ukrajinske oblasti upravičeno domnevajo, da namerava Rusija stopnjevati svojo ofenzivo v Donecku, zaradi česar so oblasti pozvale k evakuaciji več kot četrt milijona prebivalcev.

Regija Doneck bo odločala o usodi celotne države. “Ko bo ljudi manj, se bomo lahko bolj osredotočili na našega sovražnika in opravljali naše glavne naloge,” je ob tem dejal guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko.

Župan Slovjanska Vadim Liak je na Facebooku sporočil, da je mesto včeraj prizadelo “obsežno granatiranje”, prebivalce pa že nekaj ur prej pozval k begu in jim svetoval, naj se v najslabšem primeru zatečejo v zaklonišča.

Mesta v Ukrajini v vojnem viharju.
(Vir: splet)
Napetost ponovno raste tudi na severu in jugu Ukrajine

Že nekaj časa svetovni mediji namigujejo na možnost ukrajinske protiofenzive na področju regije Herson, kjer pa ruske enote z obsežnim topniškim in zračnim bombardiranjem onemogočajo večje prodore ukrajinske vojske. Frontna črta je tako obstala na približno 70 km severno od istoimenskega mesta.

Zelo napeto je znova tudi na severu države. Poznavalci trdijo, da je odkrit vstop Belorusije v vojno le še vprašanje dni: že tedne namreč poteka mobilizacija za popolnitev vojaških vrst, nedavna velika koncentracija sil ob celotni mejni črti z Ukrajino pa se trenutno izkazuje kot velika “vojaška vaja” beloruske vojske.

Generalštab oboroženih sil Ukrajine ne izključuje možnosti, da bo Belorusija v Ukrajino poslala nekaj svojih “diverzantsko-izvidniških skupin”, ki naj bi poskrbela za provokacije, ki bi lahko upravičile poseg. Hkrati meni, da Belorusi niso niti sposobni niti motivirani za samostojno invazijo.

Lukašenko bi lahko v vojno poslal le tri brigade specialnih enot, ki se nenehno urijo z Rusi, in morda še eno gardno mehanizirano brigado. Skupno gre za okoli 10 do 15 tisoč vojakov, brez ruskih okrepitev pa je to po oceni ukrajinskih strategov premalo za resen napad.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: