MZZ: Ministrica Fajon na prvem obisku v Zagrebu o krepitvi dobrososedskih odnosov

Na prvem obisku v sosednji državi se je srečala s predsednikom države Zoranom Milanovićem in predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem, njen gostitelj pa je bil hrvaški minister za zunanje in evropske zadeve Gordan Grlić Radman.

Poudarila je podporo Slovenije polni integraciji Hrvaške v Evropsko unijo z načrtovanim prevzemom evra in vstopom v schengensko območje v začetku prihodnjega leta. S hrvaškim kolegom sta se zavzela za dialog in reševanje odprtih vprašanj na delovni ravni.

V pogovoru z ministrom Grlić Radmanom je ministrica Fajon potrdila zavezanost krepitvi dobrososedskih odnosov. Sosednji državi in naroda povezujejo številne zgodovinske in kulturne vezi ter intenzivni medčloveški stiki. 

Zagreb: cerkev sv. Marka in Banski dvori (levo).

“Z obiskom želim dati jasno podporo krepitvi dobrososedskih odnosov in pokazati, da ima Hrvaška v Sloveniji prijateljico in zaveznico,” je povedala ministrica Fajon. Vstop Hrvaške v schengensko območje bo seveda konkreten korak v tej smeri. 

“Podpiramo vstop Hrvaške v Schengen in seveda pozdravljamo pridružitev evroobmočju,” je še poudarila. Izrazila je tudi prepričanje, da bo slednji dodatno prispeval h krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.

Hrvaškemu kolegu je prenesla tudi odločitev nove slovenske vlade o odstranitvi ograje na meji in o vztrajanju pri implementaciji arbitražnega sporazuma. “Dogovorila sva se, da bi poskušala v duhu dobrososedskih odnosov reševati konkretne projekte, kot so ribolov in obnova mostov, na neformalni, delovni ravni in prioritetno,” je še povedala Fajonova.

Gordan Grlić Radman ob sprejemu Tanje Fajon v Zagrebu.
(Avtor: MVP Hrvatska)
Se za “regionalnim sodelovanjem” skriva dogovor o oskrbi z energenti in transferju slednjih?

Zunanja ministra sta govorila tudi o regionalnem sodelovanju. Slovenija in Hrvaška sta se v letu 2021 priključili skupini mediteranskih EU držav, v sodelovanju z Italijo pa sta v letu 2020 vzpostavili tristransko sodelovanje v severnem Jadranu, ki izpostavlja pomen severnojadranskih pristanišč. 

“Sodelovanje obalnih držav je ključnega pomena za ekološko zaščito morja, hkrati pa ponuja veliko gospodarskih priložnosti. Severnojadranska pristanišča postajajo ključna pri diverzifikaciji oskrbe EU z nafto in posebej zemeljskim plinom,” je dejala ministrica Fajon.

Pogovori s predsednikom Republike Hrvaške Zoranom Milanovićem so bili osredotočeni na vprašanja Zahodnega Balkana, posebej statusa kandidatke za Bosno in Hercegovino. S predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem pa je ministrica govorila predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja in interesu Slovenije za dobavo utekočinjenega zemeljskega plina iz LNG terminala na Krku.

V okviru obiska v Zagrebu se je ministrica Fajon sestala tudi s predstavniki slovenske narodne skupnosti na Hrvaškem. Zahvalila se jim je za njihova prizadevanja za ohranjanje slovenskega jezika in kulture ter poudarila pomen političnega zastopstva na vseh ravneh za razvoj slovenske narodne skupnosti na Hrvaškem, v svojem sporočilu za javnost še navaja MZZ.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: