Odstopil hrvaški finančni minister Marić, opozicija opozarja na neresnost pri uvedbi evra

Hrvaški finančni minister in podpredsednik vlade Zdravko Marić na lastno zahtevo zapušča vlado, pisanje hrvaških medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

O svojem odstopu je že obvestil premierja Andreja Plenkovića, vlada pa bo to informacijo uradno sporočila danes po sestanku ožjih članov kabineta. Novi finančni minister bo Marko Primorac.

Hrvaški mediji kot njegove največje uspehe navajajo davčno razbremenitev plač, znižanje davka na dodano vrednost za vrsto izdelkov in storitev ter brzdanje proračunskega primanjkljaja in zmanjšanje javnega dolga države.

Bonitetna hiša Moody’s je pred kratkim napovedala, da bo Hrvaški po uvedbi evra dvignila bonitetno oceno za dve stopnji, še prenaša STA.

Odstop finančnega ministra je trenutno top-tema hrvaških medijev.
Marić ni imel slabe javne podobe, kdo je novi minister?!

Marić je opravljal ministrsko funkcijo od leta 2016, gre za enega najbolj dolgotrajnih in zaupanja vrednih ministrov. Tudi njegovi javni nastopi so bili mirni in dostojni, veljal je za dobrega in strpnega sogovornika.

Je bil pa v preteklosti večkrat tarča kritik zaradi domnevnega konflikta interesov v povezavi z njegovim angažmajem v Agrokorju in zaradi svojih dopustovanj, hrvaška opozicija pa namiguje, da so v ozadju težave pri uvedbi evra in gospodarski kolaps, ki naj bi temu sledil.

Novi minister bo, kot že omenjeno, Marko Primorac; gre za profesorja Ekonomske fakultete v Zagrebu in nekdanjega svetovalca za ekonomijo nekdanje predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Zanimivo, da razlogi odstopa niso znani niti članom vlade, čeravno gre v to sporočilo javnosti resno dvomiti: o svojem odhodu je namreč predsednika vlade Plenkovića obvestil pred nekaj tedni, torej ni šlo za nenadno odločitev. 

Po šestih letih finančnega ministrovanja, od tega treh kot podpredsednika vlade, mu opcij najbrž ne bo manjkalo, namigujejo hrvaški mediji in opozicija. Zagotovo pa se ve, da bo celotna mini rekonstrukcija z zamenjavo ministra po Marićevem odhodu končana do 15. julija, ko se začnejo poletne počitnice v hrvaškem saboru.

Hrvaška opozicija sicer preko spletnih družbenih omrežjih poziva k razpisu predčasnih volitev in oblikovanju nove vlade.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: