Gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije je v Državni zbor (DZ) vložilo že drugo pobudo za razpis referenduma o zakonu o nalezljivih boleznih, podprto s skoraj 4000 podpisi, prvo so včeraj vložili predstavniki ljudske koalicije.

Ob vložitvi podpisov v DZ so danes v gibanju izrazili prepričanje, da noveliran zakon ne odpravlja neustavnosti, ampak daje podlago novim kršitvam temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

V DZ medtem še razmišljajo o pravnih možnostih, a končne odločitve še niso sprejeli, so danes za STA navedli v kabinetu predsednice DZ.

Postavlja se namreč vprašanje, ali gre za zakon, ki je sploh lahko predmet referendumskega odločanja. Po ustavi namreč predmet referenduma ne more biti zakon, ki odpravlja protiustavnost.

Število okuženih raste, ne pa tudi težjih primerov.
Včeraj potrdili 1470 okužb z novim koronavirusom

Včeraj so v Sloveniji ob 619 PCR-testih in 4547 HAGT (hitrih antigenskih testih) potrdili 1470 okužb z novim koronavirusom, še prenaša STA.

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo včeraj zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 23 bolnikov, na intenzivni negi pa devet. Umrl ni noben bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo.

Skupno je bilo včeraj hospitaliziranih 107 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19. To je pet bolnikov manj kot dan prej.

Na intenzivnih oddelkih je s potrjeno okužbo skupno 10 bolnikov, enako število kot dan prej. Iz bolnišnične oskrbe so bili odpuščeni štirje bolniki, umrl ni noben, je ministrstvo za zdravje zapisalo na Twitterju.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 994, kar je 62 več kot dan prej, sklenejo pri STA.

(mbo)