Boris Johnson bo še vodil britansko vlado, ne pa tudi konservativne stranke

Britanski premier Boris Johnson bo v četrtek odstopil kot konservativec, poroča New York Times, ki se pri tem sklicuje na britanski BBC. 

Do najave je prišlo, ko je val vladnih odstopov, ki jih je spodbudilo njegovo ustrahovanje stranke in ravnanje v zvezi z zadnjim (razvratnim) škandalom, presegel število 50.

Johnson potezo utemeljuje s potrebo po ohranitvi stabilnosti stranke kot vladajoče, ta pa bi naslednika izbrala prek vodstvenih volitev, ki bodo morda jeseni. Uradniki z Downing Streeta zatrjujejo, da bo Johnson javnost nagovoril jutri, opozicija pa se nad razpletom dogajanja že naslaja.

Sir Keir Starmer, voditelj Laburistične stranke Združenega kraljestva, je tako izjavil, da se je prvič v zgodovini človeštva zgodilo, da ladja, ki tone, beži od podgane, ne pa, da podgane bežijo s toneče ladje.

Po nepričakovanih odstopih dveh najvplivnejših ministrov- finančnega, Rishija Sunaka in zdravstvenega, Sajida Javida– se je nad Johnsona (in v družbene medije) zgrnil val odstopnih izjav.

Odstopom so se pridružili še drugi nižje rangirani ministri in parlamentarni sekretarji ministrstev, do srede popoldne, ko je Johnson odgovarjal na vprašanja poslancev, pa je odstopne izjave podalo že več kot 20 članov vlade, odstopi pa so vrstili celo med njegovim nagovorom parlamenta.

V britanski politiki je zadnje dni nadvse burno.
(Foto: Dominika Greguu0161ovu00e1 on Pexels.com)
Britanci ne morejo prebaviti Johnsonovega izigravanja “lockdowna”

Na rastoči seznam so danes dodali imena brandon Lewis, državnega sekretarja Severne Irske; Helen Whately, sekretarke zakladnice; Damian Hinds, ministra za varnost in George Freeman, ministra za znanost, ki so odstope najavili na Twitterju (s klikom na imena si jih lahko tudi ogledate), odstopne izjave pa podali premieru.

Ko je Javid v svojem poslovilnem ministrskem govoru nagovoril parlament, je Johnsona in druge visoke člane vlade neposredno obtožil “laganja v obraz“.

Gre za zdaj že razvpite zabave, ki so se v premierjevi rezidenci odvile med najstrožjo karanteno; v obdobju, ko je morala celo britanska kraljica Elizabeta biti sama na pogrebu svojega moža, princa Philipa.

“Predsednik vlade, v svojem srcu veste, kaj je prav, da naredite, in pojdite zdaj,” je v svojem pismu, objavljenem na Twitter računu, zapisal Nadhim Zahawi, zdaj že odstopljeni minister za izobraževanje.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: