Macronova “tiktokizacija” diplomacije: politika Zahoda na ravni resničnostnih šovov

Uradna Moskva je francoskega predsednika Emmanuela Macrona ukorila zaradi kršitve protokola; Kremelj je- upravičeno, kot se bo izkazalo- šokiralo javno predvajanje telefonskega pogovora med Macronom in Vladimirjem Putinom, posnetim štiri dni pred invazijo na Ukrajino.

Tako hrvaški Jutarnji list prenaša pisanje britanskega Telegrapha, ki navaja, da je ruski zunanji minister Sergej Lavrov v zvezi s tem javno opomnil, da je vključitev devetminutne izmenjave v televizijski dokumentarec prekinila tradicijo zaupnosti, ki je implicirana v zasebnih pogovorih med voditelji.

“Diplomatski bonton ne vključuje enostranskega puščanja takih posnetkov,” je dejal Lavrov, pritožila pa se je tudi tiskovna predstavnica Kremlja Maria Zaharova. “Ko je Macron poklical ruskega predsednika, so ves pogovor posneli novinarji. Pač še en primer tega, kako čudno si Francozi razlagajo diplomacijo,” je dejala Zaharova.

Uradni Pariz: med start-upom in TikTokom.
(Foto: Chris Molloy on Pexels.com)
Začudeni tudi zahodni diplomati: tuji voditelji bodo odslej bolj previdni, ko se bodo pogovarjali z Macronom, se strinjajo

Rusko stališče po dolgem času delijo tudi nekateri zahodni diplomati. Veleposlaništva v Parizu je zajel val začudenja v zvezi z Macronovo odločitvijo, da prižge zeleno luč za vključitev dialoga v dokumentarni film, ki so ga konec junija predvajali na francoski državni televiziji France 2.

Še več, dvourni dokumentarec A President, Europe and War je vključeval tudi dele Macronovih klicev Borisu Johnsonu, nemškemu kanclerju Olafu Scholzu in ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu.

V predvajanem pogovoru, ki je svetovno javnost šokiral pred nekaj dnevi, Macron Putina neuspešno poskuša odvrniti od invazije na Ukrajino. Ruskega predsednika so namreč “ujeli” v športni dvorani in je bil v trenutku razgovora bolj osredotočen na hokej kot na Macronove predloge za diplomatsko rešitev krize.

Macron je nagovoril “Vladimirja” z neformalnim ti, navaja britanski časnik: “Potrebujem vašo pomoč. Razmere na liniji so zelo napete. Resnično, včeraj sem pozval Zelenskega, naj se umiri.”

Vprašal je tudi, ali se bodo ruske “vojaške vaje” na meji končale naslednji dan, kot je bilo napovedano, Putin pa je odgovoril, da se “verjetno bodo”. Macron je ruskega voditelja nato opozoril, pravzaprav pozval, z naslednjimi besedami: “Ne nasedajte kakršnim koli provokacijam v prihodnjih urah in dneh.”

Ruski voditelj je tudi nerad sprejel Macronov predlog po srečanju z ameriškim predsednikom Bidnom, katerega poslovno hobotnico Moskva prednostno krivi za izbruh vojne v Ukrajini. Putin je tako dejal, da bo prosil svoje pomočnike, naj začnejo delati na podrobnostih. 

»Če sem iskren, sem si želel iti igrat hokej na ledu. Evo, govorim s tabo iz fitnesa pred treningom,« je nezainteresirano, brez kakršnega koli upanja na pozitivni premik, dodal Putin.

Nepričakovani efekt: Zahod se po dolgem času spet strinja s Kremljem.
(Foto: u0412u043bu0430u0434... Pexels.com)
Macronova iluzija in francoski diplomatski start-up

Macron, s katerim so se med pogovorom posvetovali sodelavci v pisarni v Elizejski palači, je menil, da je opravil odlično delo in je to kmalu sporočil medijem. Toda Kremelj je zanikal, da bi se Putin strinjal s katerimkoli od Macronovih predlogov.

Elizejska palača je odobrila dokumentarec, ki ga je režiral Guy Lagache, vendar portret predsednikovih diplomatov ni bil tako laskav, kot so upali. Čeprav se je občasno zoperstavil Putinu, je splošni vtis, da je bil Macron zmanipuliran.

Potrebno je dodati, da ni težko sklepati, zakaj je bilo temu tako. 
Macronu je okoli vrata visel mlinski kamen, imenovan predsedniške volitve, 
s podpisom Marine Le Pen. 

Zavoljo slabih gospodarskih razmer in vala protestov, ki pretresajo Francijo, je nujno potreboval uspeh na mednarodnem političnem prizorišču. Ta bi- ob oslabljenem Berlinu- utrdil njegovo pozicijo evropskega političnega liderja. 
(op.avt.prev.)  

Piotr Smolar, dopisnik Le Monda iz Washingtona, je na spletnem družbenem omrežju Twitter čivknil, da film razkriva “francosko diplomacijo, ki jo vodi peščica ljudi, ki se obnašajo, kot da vodijo start-up in mislijo, da je vse mogoče rešiti z mobilnimi številkami ‘Olafa’, ‘Volodimirja’ in “Vladimirja.”

Celoten prispevek je na voljo s klikom na sledečo povezavo: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/rusi-podivljali-jer-je-macron-u-medije-dao-svoj-privatni-razgovor-s-putinom-zateceni-i-na-zapadu-a-bonton-halo-15219463

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: