V Mariboru se začenja obnova Lenta. Zadnji apetit (najbrž) odhajajočega župana Arsenovića?

V Mariboru se prihodnji teden pričenjajo gradbena dela na Lentu; mestnem predelu, ki se po slovensko imenuje Pristan, zdaj pa to ime nosi le še napol obnovljeno kopališče, ki je postalo sinonim za neuspešno javno investicijo.

Načrtovana je obnova nabrežja od Vodnega stolpa do Studenške brvi, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Dela bodo potekala v več etapah in skladno s tem se bo spreminjala prometna ureditev. Novo podobo naj bi ta najstarejši del mesta dobil konec maja 2023, še poroča STA.

Pogodba o obnovi, vredna 7,7 milijona evrov, je bila podpisana s Cestnim podjetjem Ptuj, d. d., od tega je občina 2,4 milijona evrov pridobila iz Evropskega sklada za regionalni razvoj z mehanizmom Celostnih teritorialnih naložb (CTN).

Ali gre pri obnovi res za najstarejši del mesta, ali pa je to pogojno rečeno/opredeljeno, bi lahko razpravljali. Avtor objave se nagiba k slednjemu, saj iz do sedaj znanega ni moč razbrati, ali se bo obnova dotaknila tudi nekaterih višje ležečih stavb, ki so jih v večini že nadomestile novogradnje, ali pa gre zgolj za preplastitev oziroma odstranitev cestišča, s čimer bi se udejanil še eden izmed zasebnih predvolilnih apetitov župana Arsenovića, ki ga sicer v mestu vseskozi pozivajo k odstopu.

Predel, ki bo menda obnovljen. Kaj je tu najstarejšega?
Za stanovalce bodo uredili nadomestna parkirišča, občina in Arsenović tudi tokrat izigrali meščane

Lokalni mediji (Večer, Mariborinfo, Lokalec) sicer poročajo, da bo za stanovalce Lenta, ki imajo v danem trenutku dovolilnice za parkiranje na tem območju (Cona 4), Mestna občina Maribor (MOM) v času izvajanja gradbenih del vendarle poskrbela.

Iste dovolilnice za parkiranje naj bi tako veljale za parkirna mesta pod Titovim mostom na vzhodni strani Lenta, na zahodni strani pa bodo stanovalci še naprej lahko parkirali na gramoznem parkirišču med Kopališčem Pristan in Lavričevo ulico

Stanovalci Lenta, ki za parkiranje uporabljajo eno izmed garažnih hiš na tem območju, bodo lahko to storitev nemoteno uporabljali še naprej. 

Uporaba dosedanje tako imenovane bele cone na Lentu ne bo več mogoča, sporočajo iz MOM. Prav tako promet med gradnjo ne bo enosmeren, kot so sprva napovedovali; zahodni del Lenta bo za promet zaprt.

(mbo) 

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: