Zunanja politika: Lavrov na srečanju G20 na Baliju, britanski premier Johnson pred padcem. Škandali na mednarodnem odru se vrstijo.

Na Baliju se bo danes začelo dvodnevno zasedanje zunanjih ministrov skupine G20, ki se ga bo udeležil tudi vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov.

V Moskvi so napovedali, da se bo Lavrov sestal s številnimi zunanjimi ministri, niso pa navedli, s katerimi, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Za zdaj je znano le, da pogovorov zagotovo ne bo imel z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, ki je srečanje z Lavrovom že odklonil. Pred srečanjem je sicer več držav kritiziralo udeležbo ruskega ministra, nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock pa je napovedala, da ministri ne bodo preprosto prepustili Rusiji odra.

Udeležba Lavrova velja za preizkus glede morebitne udeležbe ruskega predsednika Vladimirja Putina na novembrskem vrhu. Več držav je sicer že zagrozilo, da jih na vrh G20 ne bo, če se ga bo udeležil Putin, še prenaša STA.

Ob tem je potrebno dodati, da so v Moskvi besni, ker je francoski predsednik Emmanuel Macron javnosti predočil posnetke zasebnega, devet minut trajajočega pogovora z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Prav Sergej Lavrov je bil tisti, ki je prvi opozoril, da je s tem prekinjena tradicija zaupnosti, ki je implicirana v zasebnih pogovorih med voditelji. Po dolgem času se s tem strinjajo tudi na Zahodu, kjer so prav tako opozorili na pravila političnega bontona.

London, parlament in Big Ben.
(Foto: Pixabay on Pexels.com)
Skupina ministrov Johnsona pozvala k odstopu, ta odgovoril z odpuščanjem sodelavcev

Skupina ministrov v vladi britanskega premierja Borisa Johnsona se je po poročanju britanskih medijev sinoči napotila na Downing Street, da bi ga pozvala k odstopu, potem ko se v zadnjih dneh sooča z valom ministrskih odstopov, ostrimi kritikami in znaki, da podpora konservativni stranki znatno upada.

Britanski mediji poročajo, da se premier z ministri sestaja posamezno. Številni med njimi naj bi tudi izjavili, da bodo sami odstopili, če premier ne bo upošteval njihovih zahtev. Skupno število odstopov članov in sodelavcev britanske vlade v zadnjih dneh je po navedbah BBC zdaj naraslo na 37.

Johnson za zdaj ostaja neomajen in ni nakazal, da bi nameraval odstopiti. Ko so ga danes v parlamentu vprašali glede razpustitve parlamenta, je dejal, da to možnost izključuje, še prenaša STA.

Sinoči je britanski Daily Telegraph poročal, da se je uporu proti Borisu Johnsonu, ki ga pretežno vodijo konzervativni ugledneži, pridružila tudi njegova ministrica za notranje zadeve Priti Patel. Slednja je po poročanju omenjenega medija prav tako prišla v premierjev kabinet, da bi mu sporočila, da je čas za odstop.

Johnsonov protiudarec je sledil nemudoma: britanski premier je odpustil Michaela Gova, državnega sekretarja za stanovanjsko politiko, lokalno upravo, gradbeništvo, urbanizacijo, načrtovanje, kohezijo skupnosti in rasno enakost. Gove je bil nekoč eden najtesnejših sodelavcev Borisa Johnsona.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: