Ministrica za notranje zadeve ali ministrica za migracije?! MNZ: Nova migracijska politika bo temeljila na solidarnosti, vključevanju in spoštovanju človekovih pravic

(novica s komentarjem)

Na prvem sestanku posvetovalnega telesa za migracije, ki ga je organiziralo Ministrstvo za notranje zadeve, so kot temeljne vrednote nove migracijske politike našteli solidarnost, vključevanje in spoštovanje človekovih pravic.

Na posvet so bili povabljeni predstavniki državnih organov, nevladnih in mednarodnih organizacij ter civilne družbe, navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Notranja ministrica Tatjana Bobnar je na sestanku uvodoma povedala, da je namen novega telesa priprava celovite migracijske strategije. Migracijske politike so se v zadnjem obdobju večinoma oblikovale kot odziv na krize, je dejala.

Zato meni, da se namesto stabilnih in konsistentnih politik oblikujejo varnostne politike, ki v večini držav vodijo v krizni menedžment, še poroča STA.

Namen posvetovalnega telesa je, da se ta paradigma spremeni in oblikuje migracijska politika, ki bo celovita in usmerjena k dostojanstvu človeka.

Glede na sporočilu za javnost, ki ga je oblikovalo ministrstvo in medijska poročila, kot je tisto MMC RTV SLO, so namere nove ministrice jasne, na širši javnosti pa je, da se vpraša, ali smo dobili ministrico za notranje zadeve ali ministrico za migracije, ki bo delovala v skladu z globalistično agendo izničenja narodov.

Notranje ministrstvo bo kot koordinator skupine sledilo viziji varnih, urejenih in zakonitih migracij. Pri tem se bodo lotili sprememb zakonodaje, ki bo v največji meri upoštevala priporočila nadzornih institucij, zlasti varuha človekovih pravic. Ob tem je ministrstvo zavezano še koalicijski pogodbi, ki določa umik ograje na meji s Hrvaško, so dodali.

Kam vodi scenarij MNZ?
V kaos na mejah, kot so ga deležni v Sredni Ameriki?
V čigavo korist dela ministrica in kaj zanjo pomeni slovenski narod, ki jo navsezadnje plačuje?!

Kot še poroča MMC, bo novo posvetovalno telo MNZ-ja temeljilo na treh stebrih – dialogu s civilno družbo, nadgradnji strategije za celovito upravljanje migracij in prenovi področne zakonodaje.

“Posamezne podskupine posvetovalnega telesa bodo vodili Simona Zavratnik, državni sekretar Branko Lobnikar in Polona Mozetič iz kabineta notranje ministrice. Vanje pa bodo vključeni tudi udeleženci današnjega sestanka,” pišejo.

Telo se bo zavzemalo za varnejše migracijske poti, učinkovitejše azilne postopke in postopke za pridobivanje dovoljenj za prebivanje, olajšanje pogojev za mednarodno zaščito in sistematično vključevanje v družbo.

Kaj to pomeni v praksi? Odgovor daje navodilo policistom in minulo srečanje z Zagovornikom načela enakosti

Spomnimo: na srečanju z Bobnarjevo je Miha Lobnik ministrici predstavil nekatera priporočila, ki še niso bila upoštevana in sodijo v pristojnost ministrstva za notranje zadeve. Tako sta med drugim govorila o razlogih za spremembo zakona o mednarodni zaščiti, za katerega je Zagovornik ocenil, da je diskriminatoren.

Popuščanje ukrepov na meji je nespametno, opozarjajo spletni kritiki, in vodi v srednjeameriški scenarij.
Slovenija je kot tranzitna država še posebej na udaru.

Šokantno: po njegovi oceni bi morali iz zakona umakniti določilo, da se lahko svetovalce za begunce razreši, če ti razpolagajo s podatki, ki bi lahko bili v škodo prosilca za mednarodno zaščito, a jih ne razkrijejo pristojnim.

Od tu do navodila policistom, ki ga je včeraj potrdila Bobnarjeva, je nato samo še korak: po navedbah ministrice imajo policisti že zdaj nove usmeritve, po katerih morajo pri postopkih na meji evidentirati, da je bila obravnavana oseba seznanjena s pravicami, ki izhajajo iz zakona o mednarodni zaščiti in evropske zakonodaje.

Kritiki na spletu trdijo, da to v praksi pomeni, da morajo policisti osebam– ki praviloma prihajajo iz družbenega dna manj razvitih držav in ne slovijo ravno po izobrazbi in inteligenci, ob tem pa z nelegalnim prehodom meje tako ali tako kršijo zakon, družbi pa povzročajo enormne stroške- dobesedno v usta položiti zahtevo za pravice, o vsebini katerih se jim najbrž niti ne sanja ali pa se sploh ne zavedajo (razsežnosti) pojma pravica.

Jeseni res utegne biti vroče…

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: