Nekdanji japonski premier Shinzo Abe ustreljen med kampanjo

Nekdanji japonski premier Shinzo Abe je bil ustreljen med predvolilno kampanjo v mestu Nara in je oziroma bo po poročanju japonskih medijev najverjetneje podlegel ranam. Policija je strelca aretirala.

67-letni Abe je imel v Nari govor pred nedeljskimi volitvami v zgornji dom japonskega parlamenta. K njemu je od zadaj pristopil moški in ga dvakrat ustrelil.

Japonska televizija NHK dodaja, da so po drugem strelu ljudje Abeju priskočili na pomoč in ga oživljali. Tiskovna agencija Kyodo poroča, da ga nato odpeljali v bolnišnico s srčnim zastojem, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Hrvaški Jutarnji list, ki se prav tako sklicuje na svetovne medije, poroča, da je NHK prikazal posnetek, ki prikazuje Abeja, kako leži na tleh, proti njemu pa teče več varnostnikov.

“Abe se je prijel za prsi, ko se je zgrudil, njegova srajca pa je bila prekrita s krvjo. NHK poroča, da so nekdanjega japonskega premierja odpeljali v bolnišnico,” prenašajo.

Navajajo tudi Associated Press (AP), ki piše, da je premierju po napadu začelo popuščati srce. Pri AP poudarjajo, da to pomeni, da njegovo srce ni moglo dovolj hitro črpati krvi in ​​oskrbeti telesa s kisikom. Uradniki na Japonskem znajo s tem izrazom opisati situacije, v katerih oseba ni več živa, vendar še ni bila uradno razglašena za mrtvo.

Žalostna vodilna vest najbrž vseh svetovnih medijev.

Lokalni gasilci trdijo, da Abe ni kazal znakov življenja, ko so ga odpeljali v bolnišnico. Britanski Guardian piše, da je Abe v stanju kardiopulmonalnega zastoja.

STA še navaja, da je bil Abe na položaju premierja leta 2006 in nato znova od leta 2012 do leta 2020, ko je odstopil s položaja zaradi bolezni.

Japonska ima za razliko od ZDA zelo stroge zakone glede strelnega orožja, primeri strelskih napadov pa so izjemno redki.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: