Vse bližje izenačitev vrednosti evra in dolarja

Skupna evropska valuta je danes v primerjavi z dolarjem dosegla novo najnižjo vrednost v zadnjih 20 letih. prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Okoli 9.45 po srednjeevropskem času je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,0079 dolarja, s čimer je vse bližje izenačitev vrednosti obeh valut, kar se od leta 1999, ko je nastala skupna evropska valuta, še ni zgodilo.

Evro je v primerjavi z dolarjem začel toniti v torek, njegova vrednost pa zaradi pričakovanj vlagateljev, da se bo območje z evrom zaradi vse višje inflacije znašlo v recesiji, še naprej pada.

Vrednost evra v primerjavi z dolarjem je na udaru tudi zaradi denarne politike ameriške centralne banke Federal Reserve, ki se je v boju proti naraščajoči inflaciji odločila za agresivnejšo politiko kot na drugi strani Evropska centralna banka, ki namerava obrestne mere dvigovati počasi. še prenaša STA.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Ibrahim Boran on Pexels.com)
Majske napovedi so se uresničile

Spomnimo: v enem izmed intervjujev je Vincent Mortier, glavni finančni direktor Amundija, francoskega sklada, ki upravlja največje premoženje v Evropi, že v prvi polovici maja ocenil, da se bosta vrednosti dolarja in evra v naslednjih šestih mesecih prvič po letu 2002 izenačili.

“Soočamo se z upočasnitvijo razvoja v evroobmočju ali najverjetneje z recesijo. V naslednjih šestih mesecih vidimo evro v pariteti z dolarjem,” je takrat dejal v intervjuju za Monetary Occasions. Vse večja grožnja recesije bo Evropski centralni banki preprečila dvig obrestnih mer nad ničlo,” je takrat dejal.

Njegove napovedi- in tiste ostalih finančnikov- se torej, žal, uresničujejo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: