Zaradi težav letalskih prevoznikov tudi na ljubljanskem letališču odpovedi letov, nič drugače ni na Hrvaškem

Letalski potniki se po Evropi srečujejo z vrsto težav zaradi odpovedi letov, v katere so letalski prevozniki primorani zaradi pomanjkanja letalskih posadk.

Na ljubljanskem letališču dr. Jožeta Pučnika (Brnik) zaenkrat množičnih odpovedi letov še ne beležijo, se pa dogajajo posamične odpovedi.

Podatki kažejo, da je odpovedanih manj kot pet odstotkov letov, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Potniki sicer opozarjajo zlasti na odpovedi Wizzariovih letov v Bruselj, pravijo pristojni. Razočarani potniki poročajo, da je nizkocenovni madžarski letalski prevoznik čez poletje odpovedal vse lete na liniji med Ljubljano in Brusljem, na kar kaže tudi to, da nakup vozovnic za julij in avgust ni mogoč.

V Fraportu Slovenija z začasno ukinitvijo linije vsaj zaenkrat niso seznanjeni. Vendar pa odpovedi prihajajo dnevno, tako da se lahko situacija zaradi vsesplošnega pomanjkanja posadk relativno hitro spremeni.

Na Hrvaškem so konec junija našteli le 16 (skandinavskih) odpovedi,
se jim pa julija obeta 55 novih (nemških).
Kako je na Hrvaškem?
"Kaos v letalskem prometu: Odpovedanih 55 letov iz evropskih mest na Hrvaško za julij"

Tako so ob koncu junija kričale naslovnice hrvaških spletnih medijev, ki so v strahu pred morebitnim debaklom poletne turistične sezone, ki bi ga lahko povzročile odpovedi, hiteli razlagati, da so bili leti odpovedani zaradi pomanjkanja delovne sile pri samih prevoznikih, pa tudi na letališčih, 
kamor letijo.

Na letališčih v Splitu in Dubrovniku so po evidenci odhodov na njihovih spletnih straneh za konec tedna odpovedali skupno 16 letov. Pomanjkanje osebja je največja težava vseh letališč, vendar sta vodstvi omenjenih letališč pojasnili, da zanje stanje ni alarmantno, odpovedi letov pa nekaj običajnega tudi sicer. Zatrdili so, da jim delavcev ne manjka, največ letov in potnikov pa pričakujejo v naslednjih desetih dneh.

Prevozniki iz skupine Lufthansa– Eurowings, Lufthansa in Austrian Airlines– so odpovedali skupno 55 povratnih letov na hrvaška letališča. Vsi so bili napovedani za letošnji julij, z odpovedmi pa skušajo zagotoviti redno delovanje, ki je ogroženo zaradi pomanjkanja delovne sile pri samih prevoznikih, pa tudi na letališčih, kamor letijo, je pisanje Croatian Aviation pred dobrim tednom povzel hrvaški Jutarnji list.

Omenjeni trije prevozniki iz skupine Lufthansa so odpovedali lete v Zagreb, Reko, Pulj, Zadar, Split in Dubrovnik. Lufthansa je zmanjšala število letov le na eni liniji na Hrvaško, in sicer med Zagrebom in Münchnom, tako da bo julija na tej liniji letela 6-krat namesto 7-krat tedensko; skupaj gre julija za 28 povratnih letov.

Nizkocenovni letalski prevoznik Eurowings zmanjšuje promet na kar 10 mednarodnih linijah do šestih hrvaških letališč. Gre za odhode iz Koelna, Dusseldorfa in Stuttgarta v smeri proti Rijeki, Zadru, Splitu, Dubrovniku pa tudi Zagrebu.

Austrian Airlines v juliju nadaljuje dnevne lete na jadranska letališča, Zadar, Split in Dubrovnik, močno pa zmanjšuje število letov na zagrebško letališče. Namesto skupno 53 načrtovanih povratnih letov v juliju jih je Austrian odpovedal 9, zdaj pa za julij na tej liniji načrtuje skupno 44 letov, sporočajo pristojni na Hrvaškem.

Pri nemški Lufthansi so se pozimi še lahko izgovarjali
na epidemijo in zaprtja, zdaj je drugače.
Zadnji dan junija na hrvaških obalnih letališčih našteli zgolj 16 odpovedanih letov: “Večjo težavo imamo z izgubljeno prtljago!”

Večinoma je šlo za lete letalske družbe SAS, ki leti predvsem na skandinavske destinacije, so pojasnili. Glede na to, da so prevozniki lete odpovedovali v zadnjem trenutku, pa je težko reči, koliko jih bo v prihodnje še odpovedanih.

Glede na prakso v zadnjih desetih dneh pa Pero Bilas, namestnik direktorja splitskega letališča, pričakuje dva ali tri odpovedane lete dnevno.

Skupina Lufthansa ni izjema med prevozniki. Podjetja in letališča to poletje niso bila pripravljena na veliko povpraševanje, kar se kaže v pomanjkanju delovne sile v vseh segmentih letalskega prometa.

Tako primanjkuje letalskega in kabinskega osebja, pomanjkanje delovne sile beležijo na letališčih (check-in, nakladanje in razkladanje prtljage, splošni sprejem in odprema potnikov in letal), standardne težave pa so tudi z delovno silo v kontroli zračnega prometa, zato letala v poletnih mesecih redko obratujejo po predvidenem voznem redu.

Glede na to, da je število mesečnih letov družbe Lufthansa Group na hrvaška letališča relativno veliko, skupno 55 odpovedanih povratnih letov na Hrvaško v juliju ni izjemno velika številka, so še pojasnili.

(mbo)

One thought on “Zaradi težav letalskih prevoznikov tudi na ljubljanskem letališču odpovedi letov, nič drugače ni na Hrvaškem

Add yours

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: