Ukrajina poroča o silovitem ruskem obstreljevanju na območju Donecka; Zelenski odpoklical veleposlanika iz Berlina

Ruska vojska je danes nadaljevala obsežno obstreljevanje regije Doneck na vzhodu Ukrajine, kamor je zdaj preusmerila glavnino svojih sil, poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Mesta na vzhodu in jugu države so bila po ukrajinskih navedbah tarča raketnega obstreljevanja, ki je povzročilo veliko gmotno škodo, poročajo pa tudi o mrtvih in ranjenih.

Po navedbah ukrajinskih predstavnikov je bilo na območju Donecka v zadnjih 24 urah ubitih pet ljudi, sedem pa ranjenih.

Rusija je medtem znova poročala o uničenju zahodnega orožja, ki ga je prejela Ukrajina. Med drugim naj bi ruske sile uničile skladišče s havbicami, ki so jih Kijevu dobavile ZDA.

Po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi je bilo v topniških in raketnih napadih v različnih regijah ubitih na desetine ukrajinskih vojakov. Teh informacij sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajina danes popoldne;
vzhodni del države dobesedno gori.
Zelenski odpoklical veleposlanika iz Berlina

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes z odlokom odpoklical veleposlanika v Berlinu Andrija Melnika, znanega po kritičnih izjavah na račun najvišjih nemških predstavnikov v zvezi z njihovim odzivanjem na vojno v Ukrajini.

Melnik je znan po ostrih kritikah na račun Berlina, nazadnje pa je razburil z izjavami v zvezi z ukrajinskim nacionalističnim voditeljem Stepanom Bandero, čigar enote so bile med drugo svetovno vojno odgovorne za etnično čiščenje in poboje Poljakov.

Melnik je v nekem intervjuju dejal, da Bandera ni bil množični morilec Judov in Poljakov. Na izjavo so se ostro odzvali v Varšavi, protestiralo je tudi izraelsko veleposlaništvo v Berlinu.

Poleg Melnika so bili danes odpoklicani tudi ukrajinski veleposlaniki na Norveškem, Češkem, Madžarskem in v Indiji, pri čemer v odloku ni bil naveden razlog za te odpoklice.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: