Na zastopnike pacientovih pravic se je lani obrnilo 10.532 pacientov

Ministrstvo za zdravje je tudi letos pripravilo državno poročilo o stanju varstva pacientovih pravic, poroča vladna spletna stran.

Poročilo vsebuje povzetek poročil vseh zastopnikov pacientovih pravic o njihovem delu v letu 2021 in povzetek dela Komisije Republike Slovenije za varstvo pacientovih pravic. Kot ugotavljajo, se je na zastopnike pacientovih pravic se je v letu 2021 obrnilo 10.532 pacientov.

Poleg števila izvedenih neformalnih posredovanj pri izvajalcih, ki znaša 1470 in števila prvih obravnav kršitev pacientovih pravic – teh je bilo 221, so v poročilu predstavljeni tudi podatki o zadovoljstvu pacientov s kakovostjo opravljenih zdravstvenih obravnav in navedene najpogosteje kršene pravice pacientov.

Največkrat sta bili kršeni pravica do primerne, kakovostne in varne zdravstvene oskrbe ter pravica do spoštovanja pacientovega časa. 

Sledijo jima pravica do dostopa do zdravstvene obravnave in zagotavljanja preventivnih storitev, pravica do proste izbire zdravnika in izvajalca zdravstvene dejavnosti ter pravica do enakopravnega dostopa in obravnave pri zdravstveni obravnavi.

Najredkeje sta bili kršeni pravica do drugega mnenja in pravica do preprečevanja in lajšanja trpljenja, kažejo podatki iz poročila.

Kot področja z največ pomanjkljivostmi poročilo izpostavlja družinsko medicino, čakalne dobe, dolgotrajna oskrba obolelih starejših in zobozdravstvo.

Obnovljena in posodobljena kirurška stolpnica UKC Maribor
bo vsekakor pripomogla h kakovostnejši zdravstveni oskrbi.
Vendarle poročilo navaja tudi pozitivna opažanja

Med slednjim tako izpostavlja aktivnosti za razbremenitev zdravnikov na primarni ravni, izboljšanje postopkov sprejema v domovih za starejše, dobro delovanje patronažne službe in korektno sodelovanje z instituti za pritožbe pri izvajalcih.

Na podlagi vseh pridobljenih podatkov si bo ministrstvo za zdravje aktivno prizadevalo za uveljavljanje potrebnih sistemskih ukrepov, ki so bili prepoznani glede na pritožbe pacientov, sporočajo strokovni, pa tudi širši javnosti.

Nujno potrebne izboljšave na posameznih področjih bodo mogoče le ob upoštevanju pomanjkljivosti, ki so navedene v poročilu, navajajo, čeravno je bilo na področju varstva pacientovih pravic dosti storjenega že do sedaj.

Na podlagi ugotovitev iz poročila 2021 bo svoje delo nadaljevala Delovna skupina za pripravo Pravilnika o načinu določitve pacientovega zdravstvenega pooblaščenca in pisnih izjavah volje.

Prav tako bo v prihajajočih mesecih sprejet Poslovnik za delovanje Komisije za varstvo pacientovih pravic, aktivirane pa bodo tudi izobraževalne aktivnosti za podporo zastopnikom pacientovih pravic, še sporočajo iz ministrstva.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: