Posledice globalizma: Švica izgubila ekskluzivnost za proizvodnjo čokolade Toblerone

(novica s komentarjem)

Švicarsko čokolado Toblerone bodo s koncem prihodnjega leta začeli proizvajati tudi na Slovaškem, s čimer se bo z embalaže poslovil zapis “Proizvedeno v Švici”.

Prehranska podjetja se po poročanju Reutersa spopadajo z visoko rastjo stroškov, a v družbi Mondelez, ki proizvaja čokolado, selitve niso povezali s cenami, pač pa s povečanjem proizvodnje.

Ali je temu res tako, bo pokazal čas, a kot prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA), nameravajo Švicarji poleg zagona proizvodnje na Slovaškem povečati tudi obseg proizvodnje v Bernu. “Bern je v osrčju Tobleronove zgodbe, še vedno bomo tudi tu proizvajali naše 100-gramske čokolade,” so v podjetju pojasnili za Reuters in zanikali, da bi zmanjševali število zaposlenih.

Čokolada Toblerone se je na trgu pojavila leta 1908, od zgodnjih 90. let prejšnjega stoletja pa so jo ekskluzivno proizvajali v Švici. V prihodnjih tednih bodo spremenili embalažo, na njej pa zapisali “Zasnovano v Švici”, še poroča STA.

Švica je sicer sinonim za kvaliteto čokolade, kar glede na njen razvoj kot priljubljene slaščice niti najmanj ne čudi. Tako je prav švicarski proizvajalec čokolade Rodolfe Lindt leta 1880 izumil pripravo za mletje kakava v prah in izločanje kakavovega masla s stiskanjem.

Čokoladnica Lindt je še danes soznačnica za vrhunsko čokolado, prisotna pa je tudi v Sloveniji, ki je tudi sama znana kot proizvajalka odlične čokolade.

Čokolada Toblerone; bernski ponos se seli na Slovaško.
(Foto: Safwan C K on Pexels.com)
Evropske čokoladne vojne

V preteklem desetletju- še za časa članstva Velike Britanije v EU– se je sicer v Evropi bila težka bitka zaradi čokolade in vsebnosti kakava. Na eni strani so bile Italija, Belgija, Švica in Avstrija, na drugi pa Velika Britanija, pri čemer sta bili Italija in Belgija naglasnejši pri zagovarjanju kvalitete čokolade kot končnega izdelka.

Jedro spora je bila takrat vsebnost kakava in odstotni delež kakavovih delcev/mase, po katerem je čokolada kot izdelek sploh še upravičena do tega naziva. Zagovorniki kvalitete so vztrajali, da mora vsebovati vsaj 35 % kakavove mase, kar je bilo sicer v veljavi že prej, a zaradi ohlapne zakonodaje vse prevečkrat zlorabljeno.

Predvsem velike trgovske verige so v dogovoru s proizvajalci kakavovo maslo rado zamenjevale z drugimi maščobami in dodatki za okus, izdelek pa zaradi marketinških potreb poimenovale za čokolado, so takrat poročali mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: