Svetovni dan prebivalstva: Na svetu kmalu osem milijard ljudi, za časa zagrebške univerzijade jih je bilo pet

"Ali veste, kdo je Matej Gašpar?"

S tem vprašanjem so danes pri Viasat Nature pričeli članek o svetovnem dnevu prebivalstva v svoji objavi na spletnem družbenem omrežju Facebook.

“Ta Jugoslovan se je rodil julija leta 1987 v Zagrebu v času Univerzijade kot 5-milijardni prebivalec našega planeta,” nadaljujejo.

Generalna skupščina Združenih narodov je Matejev rojstni dan proglasila za Svetovni dan prebivalstva, kar je bil razlog, da so v Beograd poslali uro, ki šteje svetovno prebivalstvo in se nahaja v veliki dvorani današnje Palače Srbija.

Situacija pa ni tako bleščeča kot priložnostne svečanosti: svetovnemu prebivalstvo po eni strani pretijo pandemije, migracije in nizka stopnja rodnosti, z druge strani pa se povečuje svetovna lakota, prenaseljenost in številni drugi problemi.

Kaj bo s temi težavami in kako jih bomo reševali, pa ve le prihodnost, sklenejo.

Prenaseljenost je v mnogih področjih sveta resna težava.
(Foto: Pixabay on Pexels.com)
Leta 2057 na svetu že 10 milijard ljudi?!

Danes torej že 34. zapored praznujemo svetovni dan prebivalstva, poroča večina svetovnih medijev, tudi Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na svetu trenutno živi 7,8 milijarde ljudi. Naslednji mejnik, osmo milijardo, bi po projekcijah Združenih narodov lahko dosegli že v prihodnjih dveh letih. Projekcije napovedujejo, da bo leta 2057 na svetu že deset milijard ljudi.

V zadnjih nekaj desetletjih se je svetovno prebivalstvo vsakih dvanajst let povečalo za eno milijardo. 

Svetovna populacija je tako leta 1987 znašala pet milijard, leta 1999 šest milijard in leta 2011 sedem milijard. Svetovno prebivalstvo se po ocenah vsako leto poveča za 82 milijonov oseb.

V Sloveniji je na začetku letošnjega leta prebivalo 2.107.180 ljudi, s čimer prebivalci Slovenije predstavljajo 0,5 odstotka prebivalcev Evropske unije.

Slednji skupaj sestavljajo manj kot šest odstotkov svetovnega prebivalstva, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: