Ukrajina “globoko razočarana”, ker Kanada Rusiji vrača turbino plinovoda

Ukrajinska ministra za energijo in zunanje zadeve sta v nedeljo zvečer izrazila “globoko razočaranje” nad odločitvijo Kanade, da Rusiji vrne popravljeno Siemensovo turbino za plinovod Severni tok 1, ki dobavlja plin v Nemčijo.

V izjavi, objavljeni na spletni strani ukrajinskega ministrstva za energijo, pozivajo kanadsko vlado, naj prekliče svojo odločitev. Vrnitev turbine v nasprotnem pomeni, da se Ottawa “prilagaja muhavosti” Rusije.

Kanada je napovedala, da bo popravljeno turbino izvzela iz protiruskih sankcij, ker bo izdala “časovno omejeno dovoljenje z možnostjo preklica” za vračilo popravljene turbine, ki naj bi jo znova namestili v omenjeni plinovod.

Spomnimo: ta zagotavlja zanesljiv dostop Evrope do energije s prihodom zime, Rusija pa je prejšnji mesec že drastično zmanjšala pretok plina in sicer za kar 60 odstotkov. Kot razlog je navedla zamudo pri vračilu turbine iz Siemensove tovarne v Kanadi, kamor so jo poslali na popravilo, ob tem pa kategorično zanikala, da gre za odgovor na sankcije Zahoda.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Laura C on Pexels.com)
Mahinacije uradne Ottawe? Razširila bo sankcije proti ruskemu energetskemu sektorju!

Kanada je ob napovedi vračila turbine napovedala tudi, da bo sankcije proti ruskemu energetskemu sektorju razširila na industrijsko proizvodnjo. Turbino bo izvzela iz sankcij, da bi preprečila težave za nemško gospodarstvo in se izognila scenariju, da bi nemška gospodinjstva pozimi ostala brez ogrevanja.

Znano je namreč, da je pred spopadom v Ukrajini Nemčija najmanj polovico svojih potreb po energentih pokrivala z uvozom iz Rusije, obenem pa je tudi večinski del Evrope močno odvisen od ruske nafte in plina.

Ruski energetski velikan Gazprom je sicer prejšnji mesec zmanjšal zmogljivost vzdolž plinovoda Severni tok 1 na samo 40 odstotkov običajnih ravni, so pa iz Kremlja v petek sporočili, da bodo povečali dobavo plina Evropi, če bo turbina vrnjena.

Zmanjšane dobave iz Rusije so dodatno dvignile že tako visoke cene plina v Evropi in sprožile preplah med vladami, ki se bojijo, da ne bodo nabrale dovolj zalog za zimo. Nekatere so zato napovedali krizne ukrepe, podjetja in državljane pa pozvali k varčevanju.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: