V letu 2021 domača proizvodnja elektrike pokrila 83 odstotkov porabe; lani v Sloveniji največja poraba zemeljskega plina v zadnjem desetletju

Slovenija je v letu 2021 z domačo proizvodnjo pokrila 82,9 odstotka porabe električne energije končnih odjemalcev. Pokritost je bila nižja kot predlani, ko je znašala 92,6 odstotka, ter na ravni let 2017, 2018 in 2019, v poročilu ugotavlja Agencija za energijo.

Skupno je bilo proizvedene 14.423 gigavatnih ur električne energije oz. 8,4 odstotka manj kot leta 2020, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Skupna poraba elektrike je znašala 14.173 GWh oz. 3,1 odstotka več kot predlani. Poraba gospodinjskih odjemalcev je bila večja za tri odstotke, poraba poslovnih odjemalcev pa za 5,2 odstotka.

Maloprodajne cene elektrike so bile lani za vse uporabniške skupine najvišje v zadnjih 10 letih. 

Končna cena dobave elektrike za gospodinjskega odjemalca iz standardne porabniške skupine se je glede na leto 2020 zvišala za 7,4 odstotka.

Pokritost z doma proizvedeno električno energijo je bila na ravni let 2017, 2018 in 2019.
V letu 2021 porabili največ plina v zadnjih desetih letih

Odjemalci zemeljskega plina v Sloveniji so lani porabili šest odstotkov več plina kot predlani in največ v zadnjem desetletju.

Gospodinjstva, ki porabijo okoli tretjino plina iz distribucijskega omrežja, so porabo povečala za 12 odstotkov, še ugotavlja Agencija za energijo.

Večja poraba je posledica tako večjega števila odjemalcev kot hladnejšega vremena in drugih dejavnikov, meni agencija. 

Zelo verjetno na odjem še ni bistveno vplivala podražitev konec leta, še mnenje strokovnjakov prenaša STA.

Veleprodajne cene so sicer rasle vse leto, a se to ni takoj odrazilo v maloprodajnih cenah. Določeni dobavitelji so namreč plin zakupili že pred zvišanjem veleprodajnih cen.

Najnižja maloprodajna cena za gospodinjstva je bila konec leta 15 odstotkov višja kot ob začetku leta. Še huje: povprečna cena vseh ponudb na trgu pa se je lani glede predlani zvišala za 35 odstotkov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: