Začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih 1. septembra

Vodstvo Državnega zbora (DZ) je za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih določilo 1. september.

Obe pobudi za izvedbo zakonodajnega referenduma, ki sta v preteklem tednu romali v DZ, izpolnjujeta zahtevane zakonske pogoje.

35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov se bo iztekel 5. oktobra, teči pa bo začel 1. septembra, izhaja iz spletne strani DZ.

Referendumska zakonodaja namreč določa, da če koledarski rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev, pade v čas med 15. julijem in 31. avgustom, predsednik DZ določi rok, ki začne teči 1. septembra.

Ker sta bili zoper isti zakon vloženi dve referendumski pobudi, ki izpolnjujeta predpisane zakonske pogoje, bo koledarski rok za zbiranje podpisov za obe pobudi enak.

Novela, ki jo je nedavno sprejel DZ, strožje omejuje vlado
pri ukrepih v osnovne pravice posameznika.

Po izteku tega roka za zbiranje podpisov ima pobudnik sedem dni za vložitev s podpisi podprte zahteve v DZ-ju. Če je ta popolna, ima nato še DZ sedem dni časa, da z odlokom razpiše referendum.

Pred začetkom roka za zbiranje podpisov volivcev bo sklican sestanek predstavnikov pobudnika, strokovnih služb ministrstva za notranje zadeve, ministrstva za javno upravo in DZ glede same izvedbe zbiranja podpisov.

Ker gre za istovrstni pobudi o isti noveli zakona, bo za oba postopka sklican skupni sestanek.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: