Cene nepremičnin v evroobmočju poskočile najbolj, odkar merijo podatke: najdražje na Češkem, občutno dražje na Madžarskem, v Sloveniji bolj kot na Hrvaškem

Cene stanovanjskih nepremičnin v EU in območju evra so v prvem četrtletju letošnjega leta najvišje v več kot 15 letih. Tudi Slovenija in Hrvaškem z rastjo nad evropskim povprečjem, kaže zadnje poročilo Evropskega statističnega urada.

Na letni ravni so se cene nepremičnin v EU v prvih treh mesecih letos zvišale za 10,5 odstotka, kar je največ od konca leta 2006. Zgolj ob koncu leta 2021 so se povečale za 10,1 odstotka.

V evrskem območju so cene v prvem četrtletju poskočile za 9,8 odstotka, kar je največ, odkar je Eurostat leta 2005 začel objavljati podatke. V zadnjem četrtletju lanskega leta so se povečale za 9,4 odstotka. Vse države EU, katerih podatki so bili na voljo Eurostatu, so v prvem četrtletju zabeležile letno rast cen, v kar 17-ih pa je bila stopnja rasti dvomestna.

Cene stanovanjskih nepremičnin so se najbolj podražile na Češkem- za 24,7 odstotka. Sledita Estonija z 21 odstotki in Madžarska z 20,6 odstotka.

Hrvaška se s doseženimi cenami stanovanjskih nepremičnin nahaja v (nič kaj) zlati sredini, Slovenija je (procentualno gledano) malenkost dražja. V prvem četrtletju letos so bile v slovenski južni sosedi za 13,5 odstotka višje kot v enakem obdobju lani. V prejšnjem četrtletju so na letni ravni zrasli za 9,1 odstotka.

Najskromnejšo rast cen so zabeležili na Cipru, in sicer za 1,1 odstotka. Sledita Finska in Italija, kjer so se nepremičnine podražile za 4,3 oziroma 4,6 odstotka.

Trimesečna primerjava kaže stabilno rast cen v EU v obdobju od januarja do marca, in sicer za 2,1 odstotka. V območju evra se je rast nekoliko upočasnila, z 1,9 odstotka v zadnjih treh mesecih lani na 1,7 odstotka v začetku leta.

Vse članice so zabeležile rast cen na četrtletni ravni, najmočnejša pa je bila v Estoniji, kjer so poskočile za 7,1 odstotka. Sledita Madžarska in Bolgarija, kjer so cene nepremičnin na četrtletni ravni zrasle za 6,7 ​​oziroma 5,2 odstotka.

Na Hrvaškem so se cene stanovanjskih nepremičnin v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2021, ko so se zvišale za 2,5 odstotka, zvišale za pet odstotkov. Eurostat podatkov za Grčijo ni imel oz. ni mogel pridobiti.

Najblažjo rast cen nepremičnin na četrtletni ravni je zabeležila Malta, in sicer za 0,4 odstotka. Sledita Ciper in Nemčija, kjer so se okrepile za 0,5 oziroma 0,8 odstotka.

Rabljena stanovanja so se najizraziteje podražila v Mariboru;
posledica izrazitega porasta novogradnje?

Slovenija: Cene nepremičnin še naprej rasle tudi v prvem trimesečju letos

Statistični urad RS (Surs) je konec junija objavil, da podatki za prvo trimesečje letošnjega leta kažejo, da so bile stanovanjske nepremičnine v prvem četrtletju letos v primerjavi s predhodnim trimesečjem dražje za 4,1 odstotka, medletno pa za 16,9 odstotka.

Cene rabljenih stanovanj in hiš na četrtletni ravni po pojasnilih statističnega urada neprenehoma rastejo že več kot dve leti. 

V letošnjem prvem četrtletju so se tako zvišale za 5,2 odstotka, od tega cene rabljenih stanovanj za 5,5 odstotka, cene rabljenih družinskih hiš pa za 4,7 odstotka.

Rabljena stanovanja so se najizraziteje podražila v Mariboru, za slabih 7 odstotkov. Sledile so podražitve v preostali Sloveniji, za 6,3 odstotka, zanimivo pa je, da so se v Ljubljani podražila za “zgolj” 5,3 odstotka.

Nove stanovanjske nepremičnine so bile medtem po petih zaporednih četrtletnih zvišanjih tokrat nižje, so še sporočili iz SURS-a. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so se znižale za 6,8 odstotka, od tega cene novih stanovanj znižale za 8,7 odstotka, cene novih družinskih hiš pa- naprotno- zvišale za dva odstotka.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: