Da ne bi bilo prezrto: spremenjen odvoz povoženih živali s cest

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sta na vladni spletni strani objavila novico o pomembni spremembi ob neljubih dogodkih.

S pričetkom julija je namreč začela veljati Uredba o načinu, predmetu in pogojih izvajanja gospodarske javne službe ravnanja s stranskimi živalskimi proizvodi kategorije 1 in 2, ob tem pa še nova koncesijska pogodba s koncesionarjem KOTO d.o.o., ki je bila sklenjena v skladu z omenjeno uredbo.

Zaradi tega se nekoliko spreminjata način in financiranje zbiranja živalskih stranskih proizvodov (ŽSP) kategorije 1 in 2. Pri tem velja omeniti, da so eden od virov ŽSP kategorije 1 in 2 tudi povožene živali s cest in železnice.

Bistvena sprememba glede odvoza povoženih živali s cesta in železnice je, sporočata omenjena ministrstvo in uprava, da od 4. julija 2022 dalje povoženih živali, razen povoženih domačih živali in divjih prašičev, ne odvaža več Veterinarsko – higienska služba Nacionalnega veterinarskega inštituta (NVI VHS) v okviru javne veterinarske službe, ampak te povožene živali odvaža koncesionar KOTO, potem ko odvoz naroči upravljalec cest.

Zaradi tega je od 4. julija 2022 dalje spremenjen protokol obveščanja, potem ko Center za obveščanje na številko 112 prejme prijavo o povozu na cesti ali železnici. 
Previdnost na cestah zaradi vseh.
(Fotografija je simbolična.)

Kot so javnost še obvestili pristojni, Center za obveščanje postopa po naslednjem protokolu:

  • kadar prejme klic o povoženi domači živali ali kadar je potreben odvoz mrtve domače živali zaradi nesreče na cesti, o tem obvesti NVI VHS, ki poskrbi za odvoz.
  • v primeru, ko prejme klic o najdbi poginjenega ali povoženega divjega prašiča, o tem obvesti Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (Uprava). V ta namen je na Upravi zagotovljena telefonska številka 01 300 13 59, ki je dosegljiva 24/7. Sodelavec Uprave, ki je v stalni pripravljenosti, bo obvestil NVI VHS, ki bo poskrbel za odvoz trupla in po potrebi kontaktiral prijavitelja.
  • v primeru, ko prejme klic o povoženih prostoživečih živalih (razen divjih prašičev) na cesti ali na železnici, o tem obvesti upravljalca cest oziroma železnice, ki poskrbi za odstranitev povožene živali. Upravljalec cest oziroma železnice lahko naroči odvoz povožene živali koncesionarju ali pa povožene živali sam zbere na zbirnem mestu in jih od tam odpelje koncesionar v predelavo in uničenje.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: