DZ naj bi predlog novele zakona o RTV Slovenija obravnaval na izredni seji v četrtek; novinarski sindikati zavračajo navedbe vodstva RTV Slovenija o številu stavkajočih

Sindikat novinarjev in Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, ki sta maja napovedala stavko, opominjata, da koordinacija šteje skoraj 450 članov, medtem ko je v zavodu zaposlenih skupno približno 650 novinarjev.

Tako so se odzvali na trditve vodstva zavoda, da stavka manj kot deset odstotkov zaposlenih, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Generalni direktor Andrej Grah Whatmough je na včerajšnji seji odbora DZ za kulturo, ki je obravnaval predlog novele zakona o zavod, namreč dejal, da je v stavkovnem odboru 180 ljudi, medtem ima zavod 2200 zaposlenih. Dodal je, da ostala dva sindikata v zavodu stavki nasprotujeta.

Novinarski sindikati so poudarili, da je edini reprezentativni sindikat, ki stavke ne podpira, sindikat delavcev radiodifuzije. 

V sindikatu kulturno umetniških ustvarjalcev so medtem podprli namero koordinacije, da izvede opozorilno stavko.

Sledijo novi zapleti v zvezi z RTV SLO ali jih bo konec?
DZ naj bi predlog novele zakona o RTV Slovenija obravnaval na izredni seji v četrtek

DZ se bo predvidoma v četrtek sestal še na eni izredni seji poleg te, ki je že sklicana.

Na njej naj bi obravnavali predlog novele zakona o RTV Slovenija in predlog sklepa o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih. 

Zahtevo za sklic izredne seje so vložili v koaliciji, kolegij predsednice DZ pa bo o njej odločal jutri, še poroča STA.

Predlog novele zakona o RTV Slovenija želi depolitizirati javni zavod. Vodenje in nadzor bi namesto zdajšnjemu programskemu in nadzornemu svetu prepustili enotnemu svetu zavoda, ki bi štel 17 članov.

Po enem od dopolnil, ki jih je včeraj potrdil odbor DZ za kulturo, DZ vanj ne bo imenoval niti enega člana.

Predlog sklepa o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih pa so vložili v koaliciji. Ocenjujejo, da novela sodi med izjeme, navedene v ustavi.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: