EU določila tri glavne zdravstvene grožnje. Slovenija: ZZZS meni, da predlagani interventni ukrepi ne bodo zagotovili stabilnosti zdravstvenega sistema

Organ EU za pripravljenost na izredne zdravstvene razmere Hera, ki deluje v okviru Evropske komisije, je predstavil tri glavne zdravstvene grožnje, ki zahtevajo usklajevanje na ravni unije.

To so patogeni s potencialom za nastanek pandemije, kemične, biološke, radiološke in jedrske grožnje ter grožnje, ki izhajajo iz protimikrobne odpornosti.

Ta določitev predstavlja začetek zagotavljanja razvoja, proizvodnje, naročanja in potencialnega skladiščenja medicinskih izdelkov, naprav, pripomočkov za diagnosticiranje, osebne zaščitne opreme ter drugih zdravstvenih ukrepov.

Po besedah evropske komisarke za zdravje Stelle Kyriakides gre za prvi korak pri zagotavljanju, da bodo zdravstveni ukrepi takoj na voljo vsem državam članicam, ko jih bodo potrebovale.

Zdravstveni dom na Jezdarski ulici v Mariboru
kot ogledalo slovenskega zdravstva.
ZZZS: Predlagani interventni ukrepi ne bodo zagotovili stabilnosti zdravstvenega sistema

Ukrepi, ki jih za zdravstvo predlaga vlada z interventnim zakonom, po oceni Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne bodo zagotovili stabilnosti zdravstvenega sistema, še prenaša STA.

Menijo, da bi bilo treba najprej zagotoviti točne podatke o čakalnih dobah, pa tudi izenačiti pogoje dela v javnih zavodih in pri koncesionarjih, da bi omogočili nagrajevanje po storilnosti in učinkovitosti.

Upravni odbor zavoda, ki je danes obravnaval predlagano zakonodajo, je kritičen tudi do delnih rešitev, ki bi bile prepuščene kasnejši ureditvi s podzakonskimi akti. Ministrstvu očitajo tudi, da pri pripravi zakona ni bilo dialoga s ključnimi deležniki.

Kritični so tudi do določb, ki posegajo v avtonomijo zavoda. 
Predlog namreč ukinja dogovarjanje partnerjev za cene in obseg storitev ter odločanje o tem skoraj v celoti prenaša na ministra oz. na vlado.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: