Pred finančnimi ministri EU še zadnji koraki za hrvaški prevzem evra, hrvaški vrh in diplomacija trenutno skoraj popolnoma podrejeni temu cilju

Finančni ministri članic Evropske unije bodo danes predvidoma sprejeli pravno podlago, ki bo Hrvaški omogočila, da bo od 1. januarja 2023 uporabljala evro.

Med drugim bo danes znan menjalni tečaj iz hrvaških kun v evre.

Finančni ministri bodo pravno podlago za pridružitev Hrvaške evrskemu območju potrjevali, potem ko je Evropska komisija v začetku junija v konvergenčnem poročilu za leto 2022 ocenila, da Hrvaška izpolnjuje kriterije za prevzem evra z letom 2023.

Voditelji EU so nato konec junija potrdili priporočilo Sveta EU o vstopu Hrvaške v območje z evrom, pretekli teden pa so to podprli tudi evropski poslanci.

Hrvaška, ki je del EU od leta 2013, bo tako 1. januarja prihodnje leto postala 20. članica evrskega območja. V njem je tudi Slovenija, ki je evro prevzela leta 2007.

Uradni Zagreb pred dosego dveh velikih strateških ciljev.
O evru na Malti tudi hrvaški predsednik Milanović

Da so trenutno vsesile hrvaškega državnega vrha usmerjene v dva strateška cilja (evro in Schengen) dokazuje tudi obisk hrvaškega predsednika Zorana Milanovića na Malti.

S tamkajšnjim predsednikom Georgem Vellom bosta razpravljala o podpori Malte vstopu Hrvaške v schengensko območje, izkušnjah Malte z evrom, saj bo Hrvaška kmalu postala članica evroobmočja, ter o razmerah v jugovzhodni Evropi in evropski perspektivi tega območja.

Ena od tem srečanj bo sicer tudi aktualna varnostna in gospodarska kriza, ki jo je povzročila ruska vojaška intervencija v Ukrajini.

Milanović se bo srečal še s predsednico predstavniškega doma malteškega parlamenta Anġlu Farrugia, premierjem Robertom Abelom in vodjo opozicije Bernardom Grechom.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: