Priprave na vročo jesen? V Državnem zboru predlog sklepa o nedopustnosti referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih

Predlagatelji novele zakona o nalezljivih boleznih, poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice, so v DZ vložili predlog sklepa o nedopustnosti zakonodajnega referenduma.

Kolegij je sklenil, da bo DZ o sklepu odločal na še eni izredni seji, takoj po najverjetnejši potrditvi zakona, je že dopoldne poročala Slovenska tiskovna agencija STA).

Ocenjujejo namreč, da zakon spada med izjeme, navedene v 90. členu ustave. Ta določa, da predmet zakonodajnega referenduma med drugim ne more biti zakon, ki odpravljajo protiustavnost.

V preteklem tednu sta namreč v DZ romali dve pobudi za razpis referenduma o nedavno sprejeti noveli zakona o nalezljivih boleznih. Ta strožje kot doslej omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika.

Če bo DZ tak sklep potrdil, lahko nato pobudnik referenduma v petnajstih dneh od objave sklepa v uradnem listu zahteva, da ustavno sodišče preizkusi ustavnost tega sklepa. Ustavno sodišče o zahtevi odloči v tridesetih dneh.

Parlament, Ljubljana.
Na izredni seji DZ ta teden več zakonodajnih predlogov, tudi zdravstveni interventni zakon

DZ bo na izredni seji ta teden, ki se bo začela v četrtek ob 9. uri, med drugim obravnaval predlog zakona za zmanjšanje škodljivih ukrepov vlade in predlog zakona o interventnih ukrepih v zdravstvu, je danes odločil kolegij predsednice DZ.

Še pred tem jima morata zeleno luč prižgati matična odbora, še poroča STA.

DZ bo sicer na izredni seji obravnaval tudi predloge zakonov o oblikah alternativnih investicijskih skladov ter o strokovnih, znanstvenih in umetniških naslovih.

Na mizah bo tudi ratifikacija sporazuma med slovensko in italijansko vlado o solidarnostnih ukrepih za zagotovitev zanesljivosti oskrbe s plinom

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: