Rusija drastično zmanjšala dobavo plina Italiji in Avstriji. Geoplin: Kljub povečanim redukcijam dobav plina oskrba nemotena

Ruski Gazprom je včeraj sporočil, da bo dobavo plina Italiji zmanjšal za tretjino, je sporočila italijanska energetska družba Eni, o bistveno manjših pošiljkah pa poroča tudi avstrijski OMV.

Namesto običajnih 32 milijonov kubičnih metrov bo po novem dobavljenih predvidoma 21 milijonov, je Eni navedel obvestilo ruskega dobavitelja. Večina ruskega plina pride v Italijo po plinovodu Družba. Gazprom je sicer včeraj zaradi vzdrževalnih del plinovod Severni tok 1 zaprl za deset dni.

Italija pokriva večino svojih potreb po plinu z uvozom iz Rusije. Od začetka ruske invazije na Ukrajino konec februarja si italijanska vlada prizadeva zmanjšati svojo odvisnost od ruskega plina s podpisovanjem pogodb z drugimi dobavitelji, kot so Azerbajdžan, Katar in Alžirija.

Prek operaterja plinskega omrežja Snam so kupili tudi dva terminala za skladiščenje in uplinjanje utekočinjenega plina (UZP).

Precej manj plina tudi za OMV

Tudi avstrijska energetska družba OMV je sinoči sporočila, da je ruski Gazprom dodatno zmanjšal dobavo plina. Od sredine junija tako dobavlja približno polovico manj plina, kot je bilo naročeno, je povedal tiskovni predstavnik OMV Andreas Rinofner.

Še huje: včeraj je prispelo celo 70 odstotkov manj plina, kot je bilo naročenega, je za agencijo APA povedal tiskovni predstavnik avstrijskega podjetja.

Dodal je, da bo polnjenje hranilnika odvisno od dnevne porabe in nabave plina na fizičnih trgih. Koliko plina je bilo dejansko dobavljenega in skladiščenega, bo znano dan ali dva pozneje, je še pojasnil tiskovni predstavnik OMV.

Avstrija je Gazprom nedavno opozorila, da bo, če ne bo zapolnila svojega dela skladišča v Haidachu pri Salzburgu, delo prepustila drugim podjetjem. Zato je regulator E-Control začel postopek izključitve Gazproma, je povedala ministrica za energijo Leonore Gewessler.

Skladišče v Haidachu ima kapaciteto 2,9 milijarde kubičnih metrov. Gazprom ima pravico do dveh tretjin, a je že mesece ne izkorišča.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Pixabay on Pexels.com)
Kako je pri nas? Geoplin zagotavlja, da ni razloga za paniko

V Geoplinu, slovenskem veletrgovcu s plinom, se soočajo z redukcijami dobav zemeljskega plina iz Rusije, ki so se v času vzdrževalnih del na plinovodu Severni tok 1 še nekoliko povečale, so včeraj popoldne pojasnili za STA.

Kljub temu da je Agencija za energijo danes sprožila prvo fazo načrta za izredne razmere pri oskrbi s plinom, s čimer je vse odjemalce plina preventivno pozvala k racionalni rabi tega energenta, pa zagotavljajo, da oskrba pri nas poteka nemoteno.

Ko so opozorili, ukrep agencije ne pomeni omejevanja dobave zemeljskega plina njihovim odjemalcem. 

Plin jim zagotavljajo v skladu s količinami, opredeljenimi v pogodbah, so zatrdili, je še poročala Slovenska tiskovna agencija.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: