Uresničene mračne napovedi: evro je prvič v 20 letih dosegel pariteto z dolarjem. Euronews: EU drvi v gospodarsko krizo

Evro in dolar sta prvič v 20 letih dosegla pariteto, kar nakazuje domnevo trga, da gre evropsko gospodarstvo v globoko recesijo zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Z današnjim dnem je 1 EUR enak 1 USD. Premik pomeni, poroča Euronews, da bodo evropska podjetja in potrošniki plačali več za blago in storitve, ki jih uvozijo, medtem ko bo evropski izvoz na mednarodnih trgih takoj cenejši.

Padec se je v zadnjih tednih pospešil, saj se je razširil strah, da bo Rusija, glavni dobavitelj energije v EU, popolnoma prekinila dotok plina kot povračilo za sankcije Zahoda. Doslej je 12 držav EU utrpelo popolno ali delno zmanjšanje ruskega plina.

Dobava iz plinovoda Severni tok 1 se je ustavila v začetku tega tedna zaradi načrtovanega 10-dnevnega vzdrževanja. Ni jasno, ali bo Kremelj ukazal, da se prekinitev podaljša po tem roku in postane za nedoločen čas.

“Pripravimo se na popolno prekinitev ruskega plina. To je zdaj najverjetnejša možnost,” je dejal Bruno Le Maire, francoski finančni minister, še poroča Euronews.

Evro je doživel dramatično izgubo vrednosti od začetka februarja, ko je bil vreden več kot 1,13 dolarja.

Toda obsežni napad Rusije na Ukrajino je obrnil ploščo in močno prizadel gospodarstvo EU. Invazija je premagala stabilnost energetskih trgov in račune za plin dvignila na najvišje vrednosti vseh časov.

Dolar, Evro, pariteta.
(Foto: Ibrahim Boran on Pexels.com)
Bo na koncu evro padel pod vrednost dolarja?!

Vse oči bodo uprte v evro, da bi videli, ali bo na koncu padel pod ameriški dolar. Nazadnje se je to zgodilo novembra 2002, ko je bil evro vreden 0,99 dolarja. Od takrat je evro vztrajno rasel in dosegel skoraj 1,60 dolarja poleti 2008, ko je velika recesija povzročala finančno pustošenje po ZDA.

Nenaden vojni šok je sprožil rekordno inflacijo v evroobmočju, ki je junija znašala 8,6 %, skupaj s postopnim upočasnjevanjem gospodarske aktivnosti.

Kombinacija obeh dejavnikov je znova priklicala grožnjo stagflacije, nevarne mešanice, ki zavira rast, medtem ko blago ostaja pretirano drago za potrošnike in podjetja.

Evropska centralna banka je že zvišala obrestne mere, da bi ukrotila inflacijo, in namerava s tem nadaljevati, ko se bodo razmere še poslabšale. Toda nekateri analitiki so kritizirali ECB, da je ukrepala prepozno v primerjavi s svojimi kolegi v ZDA, Združenem kraljestvu in Kanadi.

“Mogoče je na neki ravni pariteta evra proti ameriškemu dolarju le številka,” je na Twitterju zapisal Robin Brooks, glavni ekonomist na Inštitutu za mednarodne finance (IIF). “Toda trge sestavljajo ljudje, ki jim ni vseeno za ravni, kar daje pariteti poseben psihološki pomen, nenazadnje ker [paritete] nismo videli že 20 let. To je velika stvar.”

Pariteta med evrom in dolarjem prihaja v trenutku, ko Hrvaška zaključuje postopek pridružitve evroobmočju in tako postaja 20. država članica EU, ki je sprejela skupno valuto, poudarja Euronews.

Evropska komisija naj bi v četrtek predstavila posodobljeno gospodarsko napoved, ki naj bi vsebovala nov popravek navzdol. 

Zaenkrat se je Bruselj skrbno izogibal kakršnim koli jasnim napovedim o skorajšnji recesiji in še vedno upa, da bo evroobmočje dovolj odporno, da bo prestalo motnje zaradi ukrajinske vojne in energetske krize, sklenejo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: