ZNP v odgovoru na sinočnjo odločitev Odbora DZ za kulturo: Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

Kot je pozno sinoči objavila Slovenska tiskovna agencija (STA), je Odbor DZ za kulturo na nujni seji z devetimi glasovi za in šestimi proti potrdil vladni predlog novele zakona o RTV Slovenija.

Pravzaprav je za obravnavo na seji DZ po nujnem postopku pripravil dopolnjeni vladni predlog novele zakona o RTV Slovenija, koalicijski poslanci pa so poudarjali, da bo RTV Slovenija z njim depolitizirana. V opoziciji (SDS in NSi) so, pričakovano, podvomili v iskrene namene vlade.

Predlog namesto programskega in nadzornega sveta uvaja enoten svet zavoda, ki bi štel 17 članov. Več kot zdaj bi bilo v njem predstavnikov zaposlenih in civilne družbe.

Težava, ki se poraja in na katero nihče od dominantnih medijev ne želi odgovoriti: kdo pri nas sploh lahko (neformalno) šteje za civilno družbo in pod čigavo kontrolo je trenutna, medijsko izpostavljena?!

Odbor je kot dopolnila odbora sprejel več predlogov poslanskih skupin koalicije. Med vsebinskimi je denimo dopolnilo, ki spreminja predlagani člen o imenovanju članov v svet. V skladu z njim bodo zaposleni iz svojih vrst izbrali šest članov, DZ pa ne bo imenoval niti enega člana.

Vlada je sicer predlagala, da imenuje dva člana, upravičeno pa se lahko sprašujemo, ali ne gre zgolj za kozmetični predlog in prozorno, vnaprej dogovorjeno igro.

Vojna za RTV SLO se nadaljuje. Le zakaj?!
Združenje novinarjev in publicistov odgovorilo z opozorilom

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljajo namero vladajoče koalicije, da po postopku, predvidenem za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija.

Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so še zapisali, se je koalicija na včerajšnjem kolegiju predsednice DZ odločila, da bo po nujnem postopku sprejemala novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki med drugim predvideva takojšnjo odstavitev direktorjev RTVS, televizije in radia, vseh programskih svetnikov in celotnega nadzornega sveta RTVS.

Združenje bo o dogajanju v Sloveniji obvestila mednarodne inštitucije, so še dodali, prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: