Hrvaški mediji: slovenski Big Bang prevzema eno vodilnih hrvaških trgovin z elektroniko

Vodilni slovenski trgovec z zabavno elektroniko Big Bang prevzema 100-odstotni lastniški delež v podjetju Sancta Domenica iz Svete Nedelje. Posel morajo odobriti še agencije za varstvo tržne konkurence, pročajo hrvaški mediji.

Po mnenju analitikov ustvarja prevzem močnega regionalnega tržnega igralca s 30 podružnicami v dveh državah in dvema sodobnima spletnima trgovinama, vsekakor pa je potrjen položaj vodilnega na hrvaškem in slovenskem trgu s šestimi milijoni kupcev. Skupina bo imela več kot 550 zaposlenih.

Big Bang, Big Partner in skupina Sancta Domenica so v letu 2021 skupaj dosegli 255 milijonov evrov prihodkov, predvidevajo pa, da bodo do leta 2025 skupni prihodki narasli na več kot 300 milijonov evrov.

“Za Sancta Domenico smo uspeli najti strateškega partnerja, ki razume našo zgodbo, pozna panogo in na prvo mesto postavlja kupce in zaposlene. V strateškem partnerstvu z Big Bangom bo Sancta Domenica ohranila svojo blagovno znamko, hkrati pa v podjetju ostajajo ključni kadri, ki so v preteklih letih večkrat dokazali, da so pripravljeni na vse izzive,” je poudarila Vesna Ramljak, nekdanja lastnica in direktorica Sancta Domenice, ki bo tudi v prihodnje imel strateško vlogo v podjetju.

Podjetje je sicer ustanovila pred 22 leti, slednje pa je sčasoma postalo eden najbolj prepoznavnih trgovcev zabavne in zabavne elektronike ter gospodinjskih aparatov v regiji, ki ima vodilni položaj na hrvaškem trgu prenosnih računalnikov, igralne opreme, pametnih telefonov ter TV, avdio in video opreme.

V letu 2021 je družba ustvarila več kot 121 milijonov evrov prihodkov. Ima dobro razvito spletno trgovino in 13 poslovalnic v Zagrebu, Splitu, Reki, Zadru in Sarajevu, načrtuje pa odprtje novih trgovin v Osijeku in Zadru. Število zaposlenih že presega 160. 
Big Bang dominira na slovenskem,
s Santo Domenico bosta zdaj skupaj še na hrvaškem tržišču.
Po podatkih tednika Lider je Sancta Domenika vodilna med hrvaškimi podjetji v ženski lasti

“Obe podjetji imata zelo podoben poslovni fokus, saj postavljata stranke na prvo mesto, tehnologija pa je zapisana v DNK obeh podjetij. Big Bang in Sancta Domenica sta že najboljša na svojem trgu, zdaj pa se odpravljata na skupno popotovanje v regijo.

Prepričan sem, da bomo s skupno, večjo zgodbo kupcem na obeh trgih lahko zagotovili še večjo ponudbo izdelkov in najboljšo uporabniško izkušnjo. Menim, da je to prava smer nadaljnjega razvoja,” pa je ob prevzemu za hrvaške medije poudaril Uroš Mesojedec, glavni izvršni direktor Big Banga.

Sancta Domenica je pooblaščeni distributer za Hrvaško in Bosno in Hercegovino za Sony PlayStation in vrsto najbolj znanih založnikov igričarske programske opreme, podjetje pa je tudi uvoznik najbolj znanih blagovnih znamk zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov kot so Samsung, Sony, Panasonic, LG, Philips, Asus, Huawei

Pri Big Bangu so se odlično odzvali tudi na epidemijo.
Spletno oz. video kupovanje kot dodana vrednost

Dodatna prednost podjetja v odnosu do strank na Hrvaškem se skriva v dejstvu, da že leta omogoča brezplačno dostavo in plačilo do 36 obrokov ter nenehno uvaja novosti, kot so plačilo s kriptovalutami, hitra dostava isti dan ali nakup in dostava naprav v 35 minutah preko Wolt in Glovo platforme.

Prav zaradi stalnega razvoja funkcionalnosti lastne spletne trgovine je postala zanimiva slovenskim vlagateljem. Skupina Big Bang je bila ustanovljena že leta 1991, sama blagovna znamka pa se je rodila dve leti kasneje, ko so v Ljubljani odprli prvo trgovino.

Z Big Partnerjem je lani dosegla 131 milijonov evrov prihodkov in imela več kot 390 zaposlenih, v Sloveniji pa ima 17 trgovin in skoraj 32.000 kvadratnih metrov površin. Tudi njihova spletna trgovina (www.bigbang.si) je eno najbolj obiskanih prodajnih mest v Sloveniji.

Slednja je bila na mednarodnem tekmovanju Web Retailer Award 2021 izbrana za najboljšo v celotni regiji Adriatic. Big Bang je digitaliziral svoje trgovine in jih oblikoval po najnovejših trendih, uvedel možnost video nakupov, posodobil prevzemna mesta in kot prvi slovenski trgovec uvedel hitro dostavo izbranih izdelkov v Ljubljani v roku treh ur.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: