Lani v Sloveniji z vlaki prepeljali za pet odstotkov več blaga; številne ugodnosti v potniškem prometu SŽ

V Sloveniji je bilo lani z vlaki prepeljanih 20,3 milijona ton blaga, kar je pet odstotkov več kot v letu prej, ugotavljajo pri Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS).

Največ je bilo t. i. drugega blaga, kar predstavlja nedoločljivo blago v zabojnikih in mešane vrste blaga; vsega skupaj skoraj dve petini.

Sledile so rude in kamnine, ki jih je bilo 21 odstotkov, ter premog, plin, nafta in derivati, ki jih je bilo skupaj 17 odstotkov, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Prepeljanega je bilo tudi več kot 1,7 milijona ton nevarnega blaga, kar je štiri odstotke več kot v letu 2020. Največji, 91-odstotni delež vsega prepeljanega nevarnega blaga so še vedno predstavljale vnetljive tekočine.

Po podatkih statističnega urada imamo v Sloveniji 1209 kilometrov železniških prog, od tega 330 kilometrov dvotirnih in 610 kilometrov elektrificiranih.

Največ je bilo prepeljanega nedoločljivega blaga v zabojnikih.
Poletje zaradi obilice dogodkov idealno za prevoz z vlaki, ob koncu tedna na Pivo in cvetje v Laško tudi Party vlak

Slovenske železnice (SŽ) na svoji, potniškemu prometu namenjeni, spletni strani vabijo k obisku številnih poletnih dogodkov in nudijo zanimive namige za domače izlete ali mednarodna potovanja, tudi ti. weekend break.

Tako lahko se lahko tudi letos med 1. julijem in 28. avgustom po ponudbi »Koper – Budapest Spezial« z nočnim vlakom zapeljite od Kopra preko Hodoša do madžarske prestolnice Budimpešte in obratno.

Kot sporočajo bo nočni vlak vsako soboto, ponedeljek in četrtek peljal iz Budimpešte v Koper, v nedeljo, torek in petek pa v obratni smeri. Z omenjeno garnituro lahko dosežete tudi hrvaško R(ij)eko in otoke na Kvarnerju.

Cene in ostale podrobnosti najdete na sledeči povezavi: https://potniski.sz.si/novice/2022/07/v-poletnih-mesecih-spet-z-vlakom-med-budimpesto-in-koprom-2/

Kot posebej obveščajo, pa bo v petek, 15. julija bo ob 17.35 iz Ljubljane proti Laškem odpeljal posebni Party vlak, na katerem bojda ne smete manjkati, saj vas na poti do Laškega čaka nepozabna zabava z animacijo!

Vozovnica za Party vlak, za katero boste odšteli 20 EUR, vključuje:

  • povratno vozovnico za vlak iz Ljubljane do Laškega,
  • vožnjo s party vlakom iz Ljubljane v Laško, 15. 7. 2022,
  • povratek iz Laškega s katerimkoli vlakom (redni/izredni),
  • animacijo in zabavo v party vlaku do Laškega,
  • 2 vrčka velikega piva Laško,
  • 1 hot doga – Laški pjes,
  • velike kokice,
  • nastop za trampoline oder »Gams«.

Za vse, ki bodo za nakup omenjenega paketa prepozni, pa so z organizatorjem festivala Pivo in cvetje pripravili Combo paket, ker lahko za enak znesek do Laškega potujete iz katerekoli postaje v omrežju Slovenskih železnic, deležni pa boste malodane enakih ugodnosti in pogostitve.

Več informacij sicer dobite s klikom na sledečo povezavo: https://potniski.sz.si/novice/2022/07/s-party-vlakom-na-pivo-in-cvetje-v-lasko/

(mbo)

One thought on “Lani v Sloveniji z vlaki prepeljali za pet odstotkov več blaga; številne ugodnosti v potniškem prometu SŽ

Add yours

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: