V stranki Nova Slovenija (NSi) ocenjujejo, da je odločitev vlade za odstranjevanje ograje na južni meji brez varnostne ocene in strokovno neutemeljena.

Zaradi tega se bodo poslabšale varnostne razmere, saj kadrovsko varovanje meje z vojsko in policijo ni taktično sprejemljivo, meni poslanec NSi Janez Žakelj.

Kot je včeraj popoldne prenesla Slovenska tiskovna agencija (STA), vladi predlagajo naj se odstranjevanja ograje loti selektivno.

To je tudi napačen signal tihotapskim združbam, zato se v NSi bojijo, da se bo balkanska migrantska pot še okrepila. Prehodi so se v prvi polovici leta že povečali za 75 odstotkov, glede na isto obdobje lani. Največje povišanje prehodov pa smo beležili v maju in juniju, je povedal.

Opozoril je, da Avstrija vztraja na mejnih kontrolah, Madžarska pa je poleg tehničnih ovir uvedla še posebno enoto 2200 mejnih stražarjev.

Slovenija bi zato lahko postala migrantski žep, je še prenesla STA.

Hungary Today o (ne)pričakovani odločitvi Slovenije
in reakciji nanjo.
Madžarska se je že odzvala na slovensko rušenje ograje na meji, za nastalo situacijo krivi novo slovensko levičarsko vlado

Na madžarskem ( sicer pro-vladnem) spletnem portalu Hungary Today so predverajšnjim v zvezi s slovensko mejno-migrantsko problematiko objavili daljši članek, v katerem opisujejo ti. nov pristop Slovenije k migracijam.

Ob tem navajajo kontradiktorno pojasnilo nove ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ki je dejala “Migracije so del sodobnih družb, zato je najbolj učinkovita migracijska politika zagotavljanje varnih in zakonitih migracij.”

Poudarjajo, da je ena od prioritet nove leve vlade pod vodstvom Roberta Goloba razgradnja ograje in v nadaljevanju opišejo, kako je do postavitve ograje sploh prišlo. Navajajo, da je Slovenija že leta 2015 na 670-kilometrski meji s Hrvaško postavila 176 kilometrov dolgo ograjo iz rezilne žice, da bi zajezila migracijski tok.

Kasneje je bila postopno nadomeščena s panelno ograjo in dograjena, trenutno pa je na meji razpetih 135 kilometrov žičnate ograje z rezili in 60 kilometrov panelne ograje.

Opozarjajo, da je na pobudo Bobnarjeve ministrstvo ustanovilo tudi novo sosvet za spodbujanje varnejših migracijskih poti, učinkovitejših azilnih postopkov in dovoljenj za prebivanje ter lažjih pogojev za mednarodno zaščito in socialno integracijo.

Po besedah ​​Bobnarjeve, izpostavlja medij, je treba prosilce za azil sistemsko integrirati v družbo in na trg dela, jim omogočiti učenje jezikov ter preprečiti izkoriščanje s strani delavcev. 

Opozarjajo, da je omenjeni odbor policiji že naložil, naj bo še posebej pozorna na zaščito ranljivih skupin, poskrbi za individualno obravnavo prosilcev za mednarodno zaščito in evidentira njihovo seznanjenost z njihovimi pravicami.

Dodajajo, da je ministrica omenila, da bo policija še naprej zagotavljala varnost in varovala državno mejo z dosedanjimi sredstvi in ​​s svojo prisotnostjo na terenu, v kontradiktornost omenjenih izjav pa se- vsaj tokrat- pri mediju ne spuščajo.

Se nam na mejah ponovno obeta kaos,
kot so ga nazadnje izkusili v Srednji Ameriki,

pri nas pa v letih 2015 in 2016?
Madžarska reakcija usmerjena pretežno v razmerje na slovenski politični sceni

“No, tako to gre: v Sloveniji je na oblast prišla levica in posledično se podira mejna ograja, ki državo ščiti pred migracijskim pritiskom v dolžini skoraj 200 kilometrov,” je Csaba Dömötör, državni sekretar in vodja kabineta predsednika vlade, v zvezi s tem zapisal na spletnem družbenem omrežju Facebook.

Dömötör je v svojem prispevku zapisal, da slovenska levica namesto “zahrbtno-nazadnjaškega” pristopa igra odkrito in neposredno. »Dobro je, da sledimo slovenskemu zgledu. Delajo to, kar bi počeli njihovi tovariši doma (na Madžarskem, op.avt.), če bi se lahko približali krmilu,« je zapisal.

Opozoril je, da je razprava o migracijah med nami prisotna že vrsto let, a to ne pomeni, da je izgubila na pomenu. Poleg tega bodo na nas v prihodnjih mesecih dodatno pritiskali učinki vojne (na primer podražitve hrane).

Scene iz gvatemalsko-honduraške meje;
za nastale razmere so takrat- kako nepresenetljivo- krivili ZDA.
Pritisk na slovensko- hrvaško mejo zelo povečan; število nezakonitih prehodov se je skoraj potrojilo

Članek se zaključi z nekaj (neljube) statistike.

Tako pri mediju opozarjajo, da so med 1. januarjem in 6. junijem lani na južni meji prijeli 47.000 prebežnikov, letos pa že 110.000, kar je več kot podvojitev števila nezakonitih prihodov.

Še huje: hkrati beležijo 92-odstotno povečanje števila prijetih tihotapcev ljudi, navaja madžarski državni sekretar.

Dodal je, da so prav zato potrebne nove mejne bojne enote (ki naj bi po neuradnih podatkih štele kar 2200 pripadnikov, op.avt.).

“Obstaja veliko pogojev za varovanje meja, a eden najpomembnejših je, da levica ne sme priti nazaj v vlado,” je ob zaključku dejal Csaba Dömötör.

(mbo)