DZ sprejel zakon o odpravi škodljivih posledic prejšnje oblasti, opozicija nasprotovala, ti. nevladniki pozdravili sprejetje

Državni zbor (DZ) je danes z 52 glasovi za in 27 proti sprejel zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki so ga pripravili v provladnem Inštitutu 8. marec.

Zakon bo v prejšnje stanje vrnil 11 zakonov, spremenjenih v času prejšnje vlade. 
Zakon so podprli v koaliciji, v SDS pa so že napovedali ustavno presojo.

Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje so tiste na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike.

Predlog zakona ukinja še pravno podlago za vstop podjetja Uber na slovenski trg, zmanjšuje vpliv odločanja kulturnega ministra na kulturnih programskih in projektnih razpisih in povečuje vpliv strokovnih komisij ter ukinja posege v neodvisnost državnih tožilcev in tožilk.

Že pred glasovanjem so mu podporo napovedali v koaliciji, odrekli pa
v SDS in NSi, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Razprava se je v pretežni meri vrtela okoli sprememb zakona o orožju, ki oži upravičenost za nabavo polavtomatskega strelnega orožja. Nanj je SDS vložila tri dopolnila.

V SDS so že na matičnem odboru napovedali, da bodo ustavnost zakona 
preverili na ustavnem sodišču.
Za Niko Kovač je Slovenija zdaj spet socialna in strpna država.
Ali res? Koliko podpore dejansko uživajo ti. vladni nevladniki?
Inštitut 8. marec vesel, da je koalicija držala predvolilne obljube

V Inštitutu 8. marec so pred glasovanjem DZ o njihovem predlogu zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države izrazili veselje, da se je koalicija z napovedano podporo zakonu držala predvolilne obljube.

Zakon v prejšnje stanje vrača spremembe 11 zakonov v času vlade Janeza Janše.

Stanje so želeli postaviti tja, kjer je bilo in zbrali 15.000 podpisov. V inštitutu so veseli, saj napoved sprejetja zakona pomeni, da je Slovenija socialna in strpna država, v kateri vladajo demokratična načela, je dejala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

Proti žaljivkam in lažem, ki so jih ob obravnavi zakona na matičnem odboru izrekli poslanci opozicije, pa bodo pravno ukrepali, je še napovedala, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: