Fitch zvišal bonitetno oceno Hrvaške, dokaj ugodna tudi napoved Evropske komisije

Bonitetna hiša Fitch je včeraj z BBB na BBB+ zvišala oceno na dolgoročni dolg Hrvaške, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Gre za izredno spremembo bonitetne ocene, ki je posledica končanega postopka sprejema Hrvaške v evrsko območje.

Agencija Fitch je Hrvaški zvišala bonitetno oceno za eno stopnjo, ob stabilnih obetih.

Gre za izredno oceno državnega dolga države, saj so pri bonitetni hiši ocenili, da gre za okoliščine z bistvenimi materialnimi spremembami. Redna revizija Fitcha je predvidena za 28. november.

Nižjo bonitetno oceno od Hrvaške imajo v Evropski uniji Italija, Portugalska, Grčija, Ciper, Madžarska, Bolgarija in Romunija.

Zagreb, panorama.
EK trdi, da bo hrvaško gospodarstvo zraslo za 3,4 %, ocena stopnje inflacije pa se je dvignila na 8,2 %

Evropska komisija je v današnji napovedi ohranila prejšnjo oceno rasti hrvaškega gospodarstva v višini 3,4 odstotka in zvišala oceno stopnje inflacije za letos na 8,2 odstotka, za prihodnje leto pa je nekoliko znižala ocene rasti in napovedala občutno upočasnitev inflacije.

Kar zadeva oceno rasti BDP za prihodnje leto, je komisija spomladansko napoved, objavljeno 16. maja. nekoliko znižala in sicer s treh na 2,9 odstotka.

Glavni nosilec rasti v letošnjem letu bo po mnenju EK predvsem domače povpraševanje, v okviru katerega bodo podobno prispevali zasebna potrošnja in investicije.

Kljub naraščajoči inflaciji pričakujejo rast zasebne potrošnje zaradi akumuliranega varčevanja, ugodnega razvoja trga dela in močne turistične sezone.

Naložbe na Hrvaškem bodo podprte z evropskimi sredstvi, pri čemer bo imel vodilno vlogo javni sektor. 

Pričakuje se tudi pozitiven prispevek neto izvoza, predvsem zaradi močne turistične sezone, ki bo glede na trenutne rezervacije presegla rekord iz leta 2019.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: