Mega požar na Hrvaškem trenutno pod nadzorom; prizadeto Dalmacijo obiskal tudi hrvaški premier Plenković

Velik požar, ki je včeraj izbruhnil na območju Zatona in Raslina pri Šibeniku, je pod nadzorom, poročajo hrvaški mediji.

Poveljnik gasilcev Slavko Tucaković je povedal, da se je pri gašenju poškodoval gasilec JVP Šibenik, katerega življenje pa na srečo ni ogroženo. Na območju Rasline in Zatona pri Šibeniku je zgorelo okoli dvajset hiš.

Z ognjem, ki je uničil tudi več vozil ter uničeval vse pred seboj, se je skoraj 20 ur borilo več kot 300 gasilcev, po njegovih navedbah pa je sodelovalo še 25 gasilskih vozil, 25 pripadnikov hrvaških oboroženih sil, štirje kanaderji in trije air-tractorji.

“Okoli 2. ure je veter nekoliko popustil in trenutno ni nenadzorovanega širjenja požara, požarišče smo obkolili z vseh strani. Zjutraj sta poletela tudi dva kanaderja,” je povedal Tucaković in potrdil, da je bila situacija včeraj izjemno težka, požarna frontna črta pa dolga nekaj kilometrov.

Spletne naslovnice hrvaških medijev.
Bila je ognjena nevihta, gorele so tudi hiše ob morju

“Bila je ognjena nevihta. Gmotna škoda je velika, na srečo žrtev ni bilo. Več gasilcev je lažje poškodovanih, eden težje; eden od gasilcev pa je v nočni temi “padel” v nezavarovani naravni vodnjak.

Promet je na tem območju delno zaprt. Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve (MUP) sporoča, da je cesta od Šibeniškega mostu do Vodic prevozna, vodiška obvoznica pa je zaprta. Zaprti sta tudi županijski cesti v okolici Vodic, med njima zelo prometna Šibeniški most-Zaton-Raslina.

Zaton, ponoči.
(Vir: splet)
Gorelo tudi pri Zadru; dva od treh včerajšnjih požarov povzročile prometne nesreče

Kot so že včeraj poročali mediji, je v naselju Boraja pri Šibeniku požar izbruhnil, ko je po prometni nesreči zagorelo okoliško rastlinje.

Do še enega požara, ki je bil posledica prometne nesreče, je prišlo v Zadrski županiji pri naselju Visočane. Tam naj bi se zaradi izogiba trku posledično vžgal kombi, ogenj pa se je razširil na suho travo in nizko rastlinje.

Zaradi močnega vetra in hudih vročin, ki so popolnoma izsušila okolje, se je tudi tam požar hitro razširil, do večera pa so ga gasilci iz zadarske županije- in ob pomoči zračnih enot- uspeli omejiti in nadzorovati.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: