Vlada danes predvidoma o ukrepih za blažitev drage elektrike, Madžarska sinoči razglasila izredne razmere na področju energetike

Vlada bo danes po pričakovanjih obravnavala ukrepe za blažitev rasti cen energije, je davi sporočila Slovenska tiskovna agencija (STA), najprej pa naj bi bili na vrsti ukrepi za blažitev posledic drage električne energije.

Ti bodo del ukrepov za blažitev energetske draginje, med katerimi so že uvedeni ukrepi za varčevanje z energijo v javnem sektorju in prizadevanja za zagotovitev dobave energentov.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je ta teden glede cen elektrike napovedal ciljane ukrepe, pri tem je omenil regulacijo maloprodajnih cen, odprto pa je ostalo, katere odjemne skupine bodo ukrepi zajeli in kako nizko bo segla regulacija.

Ukrepom za blažitev posledic drage električne energije naj bi sledili ukrepi za zemeljski plin ter v nadaljevanju za druge pomembne vire ogrevanja.

Vlada naj bi med drugim spregovorila tudi o včeraj predstavljenem poročilu Evropske komisije glede vladavine prava v članicah EU.

Ni še jasno, katere odjemne skupine bodo ukrepi zajeli
in kako nizko bo segla regulacija.
Madžarska sinoči razglasila izredne razmere na področju energetike

Madžarska vlada je razglasila energetske izredne razmere in sprejela več ukrepov, s katerimi naj bi ublažila posledice energetske krize, je sinoči poročala STA.

Med ukrepi, ki bodo začelji veljati z avgustom, so spremembe sheme, po kateri država omejuje zneske na položnicah za gospodinjstva.

V praksi to med drugim pomeni, da bo nižja cena ze elektriko in plin veljala za povprečno porabo, medtem ko bo za del porabe nad povprečjem treba plačevati tržne cene.

Poleg tega bo Madžarska povečala domačo proizvodnjo plina in skušala v največji možni meri napolniti skladišča plina, ki so trenutno zapolnjena 44-odstotno, kar zadostuje za tri mesece.

Povečala bo tudi pridobivanje lignita in znova zagnala bloke v termoelektrarni Matra ter podaljšala življenjsko dobo jedrske elektrarne Paks.

Uvedla bo prepoved izvoza energentov, vključno z drvmi za kurjavo, zaključujejo pri Slovenski tiskovni agenciji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: