Vlada RS potrdila predlog pomoči za razminiranje Ukrajini; proruske oblasti v Zaporožju napovedujejo referendum o priključitvi Rusiji

Skladno z zaprosilom Ukrajine za mednarodno pomoč prek mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite je vlada danes za to državo potrdila zagotovitev materialne pomoči v obliki opreme za razminiranje.

Ocenjena skupna vrednost materialne pomoči s prevozom znaša 36.140 evrov, so po seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom), prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Prošnjo po opremi za razminiranje je uprava za zaščito in reševanje kot organ v sestavi ministrstva za obrambo prejela 21. aprila letos v okviru srečanja s predstavniki ukrajinskega veleposlaništva.

Slovenija bo skladno z zaprosilom za mednarodno pomoč Ukrajini prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zagotovila po deset detektorjev kovin, zaščitnih neprebojnih jopičev, zaščitnih vizirjev in zložljivih kovinskih lopatk v torbici za nošenje na opasaču.

Zahod Rusijo obtožuje rusifikacije določenih ukrajinskih regijj,
pozablja pa, kaj se je tam dogajalo pred tem.
Zdaj tudi regija Zaporožje napoveduje referendum o priključitvi Rusiji

Proruske oblasti v okupirani ukrajinski regiji Zaporožje so danes sporočile, da nameravajo jeseni izvesti referendum o priključitvi k Rusiji. Ruske sile, ki trenutno nadzorujejo približno 70 odstotkov regije, imajo sedež v Melitopolu, medtem ko uradni Kijev še vedno nadzoruje regijsko prestolnico Zaporožje.

Konec junija so proruske oblasti v regiji Herson prav tako napovedale jesensko izvedbo referenduma o priključitvi k Rusiji, še prenaša STA.

Tako regija Herson kot Zaporožje sta pod ruskim nadzorom že od prvih tednov vojne v Ukrajini. 

Spomnimo, da zahodni mediji navajajo, da tam Moskva nadaljuje s kampanjo rusifikacije in prebivalcem izdaja ruske potne liste ter uvaja avtobusne in železniške prevoze med regijama in leta 2014 anektiranim polotokom Krim, ki je sicer zgodovinsko gledano ruski.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: