Dan mednarodnega kazenskega pravosodja in 20. obletnica ustanovitve Mednarodnega kazenskega sodišča

1. julija 2022 je minilo 20 let od začetka veljavnosti Rimskega statuta in ustanovitve Mednarodnega kazenskega sodišča, 17. julija 2022 pa praznujemo dan mednarodnega kazenskega pravosodja, ki obeležuje sprejem Rimskega statuta.

Ta še danes predstavlja enega ključnih stebrov mednarodnega kazenskega pravosodja, je na vladni spletni strani spomnilo Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ).

Kot še navaja pri ministrstvu, je Slovenija velika podpornica boja proti nekaznovanosti za najhujše zločine in ves čas aktivno prispeva k razvoju mednarodnega kazenskega prava ter krepitvi mednarodnega kazenskega pravosodja.

Ravno politična podpora in sodelovanje držav pogodbenic s sodiščem sta nujna za učinkovito izvrševanje mandata sodišča na področju zagotavljanja pravičnosti. Izredno pomembna je neomajna podpora držav pogodbenic neodvisnosti, nepristranskosti in integriteti delovanja sodišča ob spoštovanju načel in vrednot Rimskega statuta.

V Haagu na Nizozemske deluje tudi ICJ.
(By Velvet - Own work, CC BY-SA 4.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43026224)

Mednarodno kazensko sodišče je prvo stalno sodišče za najhujša mednarodna kazniva dejanja genocida, hudodelstev zoper človečnost in vojnih hudodelstev, od leta 2018 pa tudi za kaznivo dejanje agresije.

Sodišče je po mnenju ministrstva v 20 letih pomembno prispevalo k zagotavljanju odgovornosti storilcev najhujših kaznivih dejanj. Z namenom povečanja učinkovitosti sodišča in celotnega sistema Rimskega statuta je v teku postopek implementacije priporočil neodvisnega strokovnega pregleda delovanja sodišča.

Sodišče se nahaja v ključnem trenutku, ki bo začrtal nadaljnjo strateško pot njegovega delovanja, saj se bo v prihodnosti nujno soočalo tudi s sodobnimi izzivi, kot je kibernetsko vojskovanje in kazenska odgovornost za škodo okolju.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: