Na nekaterih mejnih mejnih prehodih s Hrvaško tudi ta konec tedna nastajajo daljši zastoji, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Najdlje je za izstop iz države treba čakati na mejnem prehodu Gruškovje, in sicer več kot dve uri, za vstop pa eno uro.

Ob tem je na podravski avtocesti nastal zastoj, dolg osem kilometrov.

Eno uro vozniki čakajo na izstop iz države tudi na mejnem prehodu Jelšane, za vstop pa do pol ure.

Na mejnem prehodu Dragonja je medtem večja gneča ob vstopanju v Slovenijo. Čakalna doba je več kot dve uri, za izstop iz Slovenije pa do pol ure. Podobno je na mejnih prehodih Sečovlje in Sočerga.

Čakalne dobe so še na mejnem prehodu Dobovec in Vinica, kjer vozniki za izstop iz države čakajo eno uro, in mejnem prehodu Starod, kjer je čakalna doba za izstop iz države eno do dve uri, za vstop pa ena ura.

Zastoji so v smeri proti jugu,
le na mejnem prehodu Dragonja ob vstopu v državo.
Na Hrvaškem promet povečan v obe smeri

Kot poroča Hrvatski autoklub (HAK), beležijo povečan promet tako na cestah v smeri morja kot tudi proti notranjosti.

Gre predvsem za avtocesti A1 Zagreb-Split-Ploče in A6 Reka-Zagreb, pa tudi za A7 Rupa-Reka, zagrebško in reški obvoznico, Krčki most in istrsko magistralo.

Promet je povečan tudi v smeri mejnih prehodov Kaštel in Plovanija, na Lički (DC1) in Jadranski magistrali (DC8) ter v bližini turističnih središč na obali in pripadajočih trajektnih pristaniščih.

Na cestninski postaji Lučko v smeri Zagreba je kolona dolga približno 1 km, na Demerjah pa 3 km.
Kolono v gibanju so zaznali še med predoroma Čelinka in razcepom Maslenica na AC1 v smeri proti jugu.

Zaradi močnega vetra je na Jadranski magistrali (DC8) med Novim Vinodolskim in Sveto Marijo Magdaleno prepovedan promet za nadstropne avtobuse, vozila s kamp prikolicami in motorna kolesa (I. skupina vozil).

Na avtocestah A1 Zagreb-Split-Ploče se zaradi močnega vetra med viaduktom Božići in predorom Sveti Rok ter A6 Rijeka-Zagreb med Kikovico in predorom Tuhobić vozi počasno, z omejitvami hitrosti, obe avtocesti pa sta odprti za vse skupine vozil.

Danes do 23. ure bo na najpomembnejših državnih cestah v Istri in na obali veljala prepoved prometa za motorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 7,5 tone. Prepovedi ni na avtocestah in državni cesti DC1, še poroča HAK.

(mbo)