Toni Blair predvideva rusko-kitajsko zmago: “Smo na prelomnici, tako kot leta 1945, a tokrat Zahod ni v vzponu!”

Ukrajinska vojna kaže, da se prevlada Zahoda bliža koncu; 
Kitajska v partnerstvu z Rusijo postaja velesila med eno najpomembnejših prelomnic v zgodovini, meni nekdanji britanski premier Tony Blair.
"Bližamo se koncu zahodne politične in gospodarske prevlade!"

Svet je na zgodovinski prelomnici, primerljivi s koncem druge svetovne vojne ali razpadom Sovjetske zveze, je dejal Blair na predavanju z naslovom “Kakšne so lekcije za zahodno vodstvo po Ukrajini?”

Vsaj tako kaže prepis njegovega govora, objavljenega na neimenovanem britanskem forumu v podporo zavezništvu med ZDA in Evropo, na katerega se pri objavi danes sklicuje zagrebški Jutarnji list.

“Svet bo vsaj bipolaren in morda večpolaren, največjo geopolitično spremembo tega stoletja pa bo prinesla Kitajska, ne Rusija,” je dodal.

Ruska invazija na Ukrajino je povzročila najresnejšo krizo v odnosih med Rusijo in Zahodom po kubanski raketni krizi leta 1962, ko so se mnogi bali, da je svet na robu jedrske vojne.

Ruski predsednik Vladimir Putin trdi, da je Zahod v bistvu Rusiji napovedal gospodarsko vojno, ko je poskušal s sankcijami izolirati tamkajšnje gospodarstvo. Kremelj trdi, da se bo Rusija zdaj s sodelovanjem oprla na sile oz. partnerje iz skupine BRICS, kot sta Kitajska in Indija.

Bo Zahod kapituliral pred rusko-kitajskim partnerstvom?
Moskva, foto Aghyad Najjar on Pexels.com
Blair: vojna v Ukrajini je dokaz, da se Zahod ne more zanašati na Kitajsko

“Sploh pa ne, da se bo vedla na način, ki se nam zdi racionalen,” trdi Blair.

Kitajski predsednik Xi Jinping namreč še naprej podpira Putina, ki je s Kitajsko sklenil »strateško partnerstvo«, kot ga sam imenuje. Nič čudnega potem, da Peking kritizira “zlorabo” sankcij s strani Zahoda.

Še leta 1979 je bilo kitajsko gospodarstvo manjše od italijanskega, a je z odpiranjem tujim naložbam in uvedbo tržnih reform postalo drugo največje gospodarstvo na svetu, opozarjajo na Zahodu.

Predvidevajo, da bo kitajski gospodarski napredek še v tem desetletju ogrozil Združene države. Kitajska je tudi vodilna v nekaterih tehnologijah 21. stoletja, kot so umetna inteligenca, prevodni polimeri in regenerativna medicina.

“Mesto Kitajske kot velesile je njena naravna in upravičena pozicija. To ni Sovjetska zveza,« je dejal Blair, ki je bil britanski premier od leta 1997 do 2007. Njena zaveznika bosta verjetno Rusija in Iran, še meni.

Zahod ne bi smel dovoliti, da ga Kitajska vojaško prehiti, je poudaril. Temu lahko dodamo, da bo to težko uresničljivo, saj je Kitajska nedavno splavila svojo tretjo letalonosilko, najnaprednejša pa je že na navozu. Če k temu dodamo Rusijo, ki se razteza od oceana do oceana in čez 11 časovnih pasov ter nič manj pomembno geostrateško pozicijo Irana, so razmere še toliko težje.

"Morali bi povečati izdatke za obrambo in ohraniti vojaško premoč," je dejal Blair. ZDA in njihovi zavezniki "morajo biti dovolj močni, da se spopadejo s kakršno koli situacijo ali konfliktom in na vseh področjih," je nič kaj miroljubno zaključil, lahko sklepamo po tem, kar je prenesel Jutarnji list.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: