Hrvaška začela kovati evrske kovance

V Sveti Nedelji na Hrvaškem so začeli izdelavo hrvaških evrskih kovancev. Do konca leta jih bodo skovali 420 milijonov, v naslednjem letu pa po trenutnih načrtih še okoli 230 milijonov.

Evri bodo na Hrvaškem zamenjali okoli 1,1 milijarde kovancev in 500 milijonov bankovcev, je sporočil guverner hrvaške centralne banke Boris Vujčić.

Začetek proizvodnje si je z guvernerjem HNB danes ogledal tudi hrvaški premier Andrej Plenković in povedal, da v Sveti Nedelji dela okoli 70 zaposlenih, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vujčić je pojasnil, da bodo delavci v tovarni delali v treh izmenah, da bodo lahko izdelali načrtovane količine kovancev. Hrvaška na trg namerava spustiti približno 3700 ton kovancev, skupaj z bankovci, ki jih bo okoli 350 milijonov, pa bi morali zadovoljiti potrebe po gotovini in za menjavo kune 1. januarja.

Hrvaški evrski kovanci se že kujejo.
Kot poročajo hrvaški mediji, je Plenković prisotne in javnost spomnil, da so se na koncu odločili, da bo na podlagi hrvaških kovancev hrvaška šahovnica. 

Nadalje mediji navajajo, da bo na kovancu za 2 evra zemljevid Hrvaške, na kovancu za evro hrvaška kuna, na 50, 20 in 10 centov Nikola Tesla, na 5, 2 in 1 centu pa dve črki v hrvaški glagolici.

Na obodu kovanca za 2 evra bo verz “O lepa, o draga, o sladka svoboda” iz pesmi “Himna svobodi”, ki jo je spisal hrvaški pesnik Ivan Gundulić. Dubrovniški baročni pisatelj, dramatik in poet je sicer živel in ustvarjal na prehodu iz 16. v 17. stoletje, prav tam se je rodil in tudi umrl (1589- 1638).

“Vse to so motivi, ki predstavljajo našo državnost, našo zgodovino, našo denarno tradicijo, našo prepoznavnost in kulturo,” je še dejal Plenković. “Jeseni bodo zaključene aktivnosti v zvezi z vstopom v Schengen. V teh okoliščinah je dobro, da smo del evroobmočja. V vseh prihodnjih izzivih bomo bolj zaščiteni.”

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: