Turbina Nord Stream 1 odpremljena iz Kanade v Nemčijo

Turbina proizvajalca SIEMENS, nujno potrebna za delovanje plinovoda Severni tok 1, je bila po remontu v vzdrževalnem obratu v Kanadi odpeljana v Nemčijo.

V Rusijo naj bi prispela 24. julija, je danes poročal ruski časnik Kommersant s sklicevanjem na dobro obveščene vire.

Kot poroča Reuters, je bilo sprva predvideno, da bodo turbino dostavili z ladjo, a so načrt medtem spremenili. Po prihodu v Nemčijo ga bodo s trajektom prepeljali na Finsko in po kopnem dostavili v Rusijo, poroča časnik Kommersant. Po poročanju časnika naj bi turbino zagnali v začetku avgusta.

Po številnih zahtevah Nemčije se je Kanada odločila vrniti popravljeno Siemensovo turbino, potem ko je Evropska komisija ugotovila, da s tem ne bi kršili sankcij EU, ki tovrstne opreme ne vključujejo.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Marcin Jozwiak on Pexels.com)
Turbina je ključni element Severnega toka

Vrnitev turbine iz Kanade v rusko kompresorsko postajo Portovaja, ključni element Severnega toka, je bila v središču pozornosti zadnji mesec, odkar je ruski proizvajalec energije Gazprom prekinil dobavo plina Nemčiji.

Na Severnem toku 1 trenutno poteka načrtovano letno vzdrževanje, ki naj bi se po prvih napovedih končalo 21. julija.

Nord Stream AG, upravljavec plinovoda, Gazprom in rusko ministrstvo za energijo se niso odzvali na prošnjo za komentar o pošiljki turbine, Siemens Energy pa je zavrnil komentar o poročilu, še poroča Reuters.

Gazprom je v soboto sporočil, da pričakuje, da bo Siemens v celoti izpolnil svoje obveznosti pri servisiranju plinskih turbin, ki so potrebne za zanesljivo delovanje plinovoda Severni tok in dostavo energije v Evropo.

Evropa se sooča z vse manjšo zalogo ruskega plina, medtem ko so cene energije in inflacija narasle, potem ko je Moskva sprožila vojaško intervencijo v Ukrajini, kar je povzročilo obsežne sankcije Zahoda proti Rusiji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: