Ukrajina: Zelenski razrešil vodjo ukrajinske varnostne službe in generalno tožilko; prednostni cilj Rusije uničenje zahodnih raketnih sistemov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj sporočil, da je razrešil vodjo varnostne službe Ivana Bakanova in generalno državno tožilko Irino Venediktovo zaradi številnih primerov domnevne izdaje med ukrajinskimi uradniki kazenskega pregona.

Gre za eno največjih zamenjav v vladi od začetka ruske invazije na Ukrajino, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V Ukrajini je po besedah Zelenskega odprtih več kot 650 kazenskih zadev zaradi obtožb veleizdaje ter sodelovanja in pomoči Rusiji s strani ukrajinskih uradnikov, med njimi uslužbencev tožilstva, preiskovalnih organov in pripadnikov varnostnih agencij. Med temi je tudi 60 primerov uradnikov, ki so ostali na ozemljih pod rusko zasedbo in delujejo proti Ukrajini.

Zelenski naslednika za Bakanova, ki velja za tesnega sodelavca Zelenskega, za zdaj ni imenoval. Generalno tožilstvo bo začasno vodil Oleksij Simonenko.

Koga vse bo skuhal ruski plin?
Zelenski po mnenju kritikov v ozadju izvaja politično čistko.
Šojgu ukazal popolno uničenje ukrajinskega raketnega orožja, ruska vojska domnevno načela HIMARS

Reuters poroča o sporočilu ruskega obrambnega ministrstva, ki navaja, da je ruski obrambni minister Sergej Šojgu vojski ukazal, naj da pri operativnih dejavnostih prednost uničenju ukrajinskih raket dolgega dosega in topniškega orožja.

Ruska vojska je sicer že včeraj sporočila, da je v novih napadih na ukrajinske položaje uničila določeno število orožja, ki so ga ZDA in druge članice Nata dostavile Ukrajincem.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je tako dejal, da je bilo v črnomorskem pristanišču Odesa zadeto skladišče protiladijskih raket Harpuna, v vzhodni regiji Donecka pa je bil zadet večcevni raketni sistem HIMARS, ki so ga dobavile ZDA.

Trditve Moskve je nemogoče potrditi, je poročala nemška tiskovna agencija dpa, ki je dodala, da je po mnenju neodvisnih strokovnjakov težko locirati in uničiti sistem HIMARS. Na spletu se je sicer že pojavil posnetek uničenja, a je- navzlic podobnosti- težko potrditi, da gre res za omenjeni sistem.

Ukrajina je sicer že večkrat uporabila harpune za napad na rusko mornarico pred ukrajinsko obalo v Črnem morju, je še poročala dpa.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: