V Dalmaciji v zadnjem času zabeležili več ugrizov modrasov!

Največ ugrizov strupene kače na Hrvaškem beležijo v Splitsko-dalmatinski županiji, poročajo hrvaški mediji. V KBC Split so zaradi kačjih ugrizov od začetka poletja zdravili štiri osebe s srednje hudo klinično sliko. 
Hrvaški protistrup je včasih stal bagatelo, zdaj pa ga uvažamo in stane celo premoženje, opozarjajo pristojni v hrvaškem zdravstvu. 

“V primeru ugriza gada je pomembno, da čim prej pridete v bolnišnico. V zvezi z omenjenimi primeri lahko povem, da so po prejeti protistrupni terapiji vsi dobro,” je za medije dr. Dragan Ledina s Klinike za infekcijske bolezni KBC Split.

Hrvaška serume uvaža iz Srbije in Bolgarije. Hrvaški Imunološki zavod iz Zagreba je v preteklosti sam proizvajal serum in ga izvažal po vsej Evropi, cena pa je bila 300 kun za odmerek. Danes enaka količina seruma stane tudi do 20.000 kun, prenaša splitska Slobodna Dalmacija, ki se sklicuje na Portal zdravje.

Je pa Slobodna Dalmacija nedavno pisala, da odmerek kačjega protistrupa, ki ga Hrvaška uvaža iz Francije, stane približno pet tisoč kun. V delu tamkajšnjih medicinskih krogov se je zato znova porodila ideja o domači izdelavi kačjega protistrupa, argument za pa je prav gotovo povečan obisk hrvaške obale in njenega zaledja.

“Imamo zadostne količine protistrupa, to je antiviperinskega seruma, ki bi ga morala oseba, ki jo je ugriznila kača, prejeti čim prej, da ne bi prišlo do resnejše ali hujše klinične slike. Najbolje bi bilo protistrup prejeti v treh, največ šestih urah, vendar sem bil priča primerom, ko so ljudje po piku strupene kače po protistrup prišli pozno zvečer, čeprav jih je kača ugriznila zjutraj. Nekateri celo naslednji dan,” je še povedal dr. Ledina, infektolog na Kliniki za infekcijske bolezni KBC Split.

Modras. Najbolj strupena kača naših področij.
77-letna ženska ugriz lažje prenesla kot majhna deklica, žal tudi smrt dojenčka

“Imeli smo primer 77-letnice iz Kamenskega, ki je delala na vrtu in jo je gad ugriznil v roko. Hujše klinične slike ni imela. Jo je pa zato imela petletna deklica, ki je bila iz okolice Vrgorca in jo je gad prav tako ugriznil v roko. Zgodilo se je, ko se je z brati igrala na odlagališču blizu vodnega izvira.

Deklici je zaradi ugriza otekla celotna roka do rame in prsnega koša. Petletni otrok je tako ostal v bolnišnici šest dni, starejša ženska pa tri dni,” še pravi dr. Ledina.

V zadnjih 35 letih so na srednjedalmatinskem območju- torej na območju, ki ga pokriva KBC Split- zabeležili en smrtni primer zaradi ugriza strupene kače. Tedaj je modras ugriznil v vrat dojenčka, ki je bil v vozičku (kamor se je zavlekla kača). Ker je šlo za majhnega otroka in je kačji ugriz sprostil veliko količino strupa, se je žal končalo s smrtjo.

Najbolj bizaren, ki pa se je razpletel srečno, je bil sicer primer mlade Nizozemke, ki je leta 2018 na planini Biokovo (gorski masiv blizu Splita v smeri proti jugu) skušala- pozorno zdaj(!)- pobožati modrasa. Po dveh dneh okrevanja v bolnišnici je bila odpuščena v domačo oskrbo.

Takratno dogajanje je še zdaj dostopno na spletu, ogledate si ga lahko s klikom na sledečo povezavo: https://govorise.metropolitan.si/zanimivosti/video-nizozemka-je-na-hrvaskem-hotela-pobozati-strupeno-kaco-a-jo-je-ta-ugriznila/

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: