V hrvaški Istri od danes v veljavi omejitev porabe vode prve stopnje, na slovenski strani kritično že nekaj časa

V hrvaški Istri z današnjim dnem stopa v veljavo omejitev porabe vode prve stopnje. Izjema bodo le tržnice in ribarnice, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

V vsakdanjiku to pomeni, da bo pitno vodo prepovedano uporabljati za pranje vozil in javnih površin, za zalivanje zasebnih in javnih zelenih površin ter za tuširanje na plažah in kopališčih. 

Za omejitev so se na današnjem sestanku odločili župani istrskih občin v sodelovanju z direktorji vodovodnih podjetij zaradi slabe hidrološke situacije v Istri, kot tudi zaradi dejstva, da do naslednjega meseca ni napovedanih obilnejših padavin.

Omejitve ne bodo veljale za kmetovalce, po ocenah pa se poraba vode mora zmanjšati za 10 do 15 odstotkov, saj bodo v nasprotnem primeru oblasti uvedle še bolj restriktivne omejitve.

Na slovenski obali se temperatura najmanj vsaj 10 dni ne bo spuščala pod 33°C.
V notranjosti (hrvaške) Istre bo še huje. V Pazinu naj bi se tako gibale okoli 37°C.

Huda vročina je- in še bo- prizadela Istro.
Slovensko in hrvaško.
Rižanski vodovod: Pomanjkanje vode v Istri najhujše v 35 letih

Skupščina javnega podjetja Rižanski vodovod je minuli petek uvedla dodatne ukrepe po občinskem odloku iz 1987, ko so morali v Slovenski Istri zaradi pomanjkanja vode zadnjič zapreti pipe.

Po prepovedi uporabe pitne vode za kmetijske namene so zdaj še druge gospodarske subjekte pozvali k znižanju porabe za 30 odstotkov. Pomanjkanje vode je tako najhujše v 35 letih. 

Stanje je iz ure v uro slabše, je opozoril direktor Martin Pregelj. Ko je vsak liter pitne vode vprašljiv, je verjetno lahko avto tudi umazan in počaka na prvi dež, roti uporabnike.

Prebivalcem zagotavlja, da pipe ne bodo dolgo suhe. Vsak dan voda bo. Ne bo pa 24 ur na dan in ko bo, ne bo pitna, zato bo treba takrat z njo ravnati drugače, napoveduje Pregelj.

Na Rižanskem vodovodu prosijo uporabnike, da se o razmerah pozanimajo na njihovi spletni strani. Odprli bodo tudi krizni telefon, je še prenesla STA.

Na slovenski obali se temperatura najmanj naslednjih 10 dni
ne bo spuščala pod 33°C.
Vodstvo SD z župani in gospodarstveniki Slovenske Istre v petek o turizmu in pomanjkanju vode

Vodstvo SD, vključno s predsednico stranke in zunanjo ministrico Tanjo Fajon, je obiskalo občine Slovenske Istre. Med obiskom so s predstavniki občin in lokalnega gospodarstva spregovorili o turizmu, pomanjkanju vode in gradnji drugega tira železniške proge Divača-Koper.

Na srečanju z gospodarstveniki in koprskim županom Alešom Brežanom so se zavzeli, da bodo ministri iz vrst SD opozorili premierja in svoje ministrske kolege ter se skupaj zavzeli za takojšnje reševanje problema pomanjkanja vode in prednostno obravnavo preskrbe ljudi z vodo v občinah Slovenske Istre, je še poročala STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: