Hina: Nemška podjetja objavila razloge za Gazpromovo zmanjšano dobavo plina

Nemški energetski podjetji Uniper in RWE sta potrdili, da ju je ruski Gazprom obvestil, da je zmanjšal dobavo plina "zaradi višje sile". 

To le še povečuje negotovost glede odprtja plinske pipe proti Evropi konec tedna, je pred približno uro sporočila hrvaška tiskovna agencija Hina, na katere pisanje se pri objavi sklicuje prav tako hrvaški spletni portal Index.

Gazprom je minulo sredo opozoril, da ne more zagotoviti normalnega delovanja na odseku ključnega plinovoda, dan pozneje pa je vsaj eni stranki v Evropi poslal obvestilo, da je aktiviral klavzulo o višji sili, piše v pismu, z vsebino katerega je seznanjen Reuters.

Višja sila je standardna klavzula v podjetniških pogodbah, znana kot klavzula o nevarnem dejanju in opredeljuje izredne okoliščine, ki pogodbeno stranko odvezujejo od izpolnitve obveznosti.

Njegova izjava ne pomeni nujno, da bo Gazprom ustavil dobavo, ampak da ne nosi pravne odgovornosti, če se to zgodi, pojasnjuje Reuters. Gazprom se na njihovo prošnjo za komentar obvestila o višji sili ni odzval.

Med kupci, ki so potrdili, da so prejeli pismo Gazproma, je tudi največji nemški uvoznik ruskega plina Uniper. Poudarili so, da zahtevek Gazproma uradno zavračajo in menijo, da je neupravičen.

Tudi uprava RWE, največji nemški proizvajalec električne energije, ki prav tako uvaža plin iz Rusije, je sporočila, da je prejela obvestilo o višji sili. “Prosimo za razumevanje, da ne moremo komentirati podrobnosti pisma ali našega pravnega mnenja,” so sporočili iz podjetja.

Nemci so razburjeni, Avstrijci situacijo mirijo.
(Foto: Mike van Schoonderwalt on Pexels.com)
OMV vendarle pričakuje nadaljnjo dobavo plina iz Rusije

Nasprotno pa je avstrijska naftna in plinska skupina OMV je že v ponedeljek sporočila, da pričakuje, da bo po končanem rednem letnem vzdrževanju nadaljevala z dobavo plina iz Rusije po plinovodu Severni tok 1, kot je bilo načrtovano in dogovorjeno.

Gazprom je sredi junija zmanjšal dobavo plina Nemčiji za 60 odstotkov zaradi, kot so navedli, zamude pri turbini, ki so jo poslali Siemensu na servis. Nemško podjetje je poslalo turbino v tovarno v Kanadi, ki pa je dostavo blokiralo zaradi sankcij proti Gazpromu.

Ottawa je medtem kljub protestom Ukrajine pristala na pošiljanje turbine v Nemčijo, ruski časnik Kommersant pa je v ponedeljek poročal, da je bila tja že dostavljena. Spremenili so tudi načrt dostave v Rusijo; iz Nemčije jo bodo namesto po morski poti zdaj dostavili po kopenski čez Finsko.

Dobavo preko plinovoda Severni tok 1 so prejšnji teden ustavili zaradi rednega vzdrževanja, Gazpromovo obvestilo o višji sili pa je med evropskimi vladami okrepilo strahove, da plin ne bo pritekel nazaj v Evropo, ko bodo dela konec tedna zaključena.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: