Inšpektorat poziva k večji skrbnosti in doslednosti izvajanja ukrepov delodajalcev zaradi povečanih temperaturnih obremenitev

Kot na vladni spletni strani danes opozarja Inšpektorat Republike Slovenije za delo, meteorologi v prihodnjih dneh ponovno napovedujejo ekstremne temperature, kar pomeni, da bodo vplivu takšnih razmer izpostavljeni tudi delavci, še zlasti tisti, ki opravljajo delo na prostem.

Zato ponovno opozarjajo, da so delodajalci dolžni delavcem zagotavljati varne in zdrave delovne pogoje ter izvajati ukrepe, s katerimi jih zagotovijo.

Ker se visoke temperature tako v bivalnih kakor tudi v delovnih okoljih pojavljajo že kar nekaj let, morajo imeti delodajalci za ureditev razmer že sprejete ukrepe in jih v praksi tudi izvajati.

To velja tako za opravljanje dela v zaprtih prostorih kakor za dela na prostem, na primer na gradbiščih. 

Predvsem pa opozarjajo na izvajanje ukrepov pri delu na prostem, ko težav ne predstavljajo samo visoke temperature, temveč tudi neposredni vplivi sončnih žarkov in predvsem njihov vpliv na zdravje delavcev.

Zato pozivajo delodajalce, da v času visokih temperatur še z večjo skrbnostjo in doslednostjo izvajajo ukrepe za zagotavljanje zdravja delavcev zaradi povečanih temperaturnih obremenitev.

Med izpostavljenimi deli so seveda tista na prostem.

Inšpektorat bo v času povečanih temperatur izvajal nadzore glede izvajanja ukrepov za zagotavljanje varnega in zdravega dela, še zlasti v delovnih procesih delodajalcev in v tistih dejavnostih, kjer se vplivi povečanih temperatur najbolj pričakujejo, še svarijo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: