Ponovno zagorelo na območju petkovega požara pri Lokvici, za del države razglašena zelo velika požarna ogroženost

Okoli 12. ure je zagorelo pod daljnovodom Miren-Opatje selo, povsem blizu lokacije, kjer so se gasilci z ognjem borili v petek, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ogenj se širi proti Italiji, kjer pa je dopoldne tudi zagorelo na več krajih ob železniški progi, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko.

Gasilci so že na požarišču, na pomoč prihaja tudi helikopter. Požar se širi proti slovensko-italijanski meji, kjer pa na italijanski strani v bližini slovenske meje prav tako gori na več lokacijah.

V javljanju v Prvi dnevnik TV Slovenija so povedali, da je eden slednjih izbruhnil pod avtocesto v bližini Tržiča na italijanski strani; ta zaradi svoje obsežnosti tudi grozi, da bi lahko prešel na slovensko stran.

Dodatno težavo in skrb gasilcem na goriškem Krasu povzroča hujša okvara na vodovodnem omrežju Opatje Selo-Sela na Krasu. Vodo za gašenje bodo zdaj gasilci vozili s cisternami predvsem iz Mirna, prav tako bodo morali s cisternami dovažati vodo na heliport za polnjenje odvzemnih mest – bazenov za helikopterje.

Skrbno v naravi.
(Foto: Pixabay on Pexels.com)
Požarna ogroženost se bo zaradi hude vročine le še stopnjevala

Uprava RS za zaščito in reševanje je z 20. julijem razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Drugod po državi je z 20. julijem razglašena "zgolj" velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju prepovedano požiganje in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki lahko povzročijo požar. Prepovedano je kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove ter izven pozidanih površin izvajati aktivnosti ter uporabljati predmete in naprave, ki lahko povzročijo požar.

Prepovedani so tudi ognjemeti, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: